2022. 07. 19. - 09:50

Fogpóltásokat tervez a mesterséges intelligencia

Fogpóltásokat tervez a mesterséges intelligencia

Már a fogpótlásokat is képes megtervezni mesterséges intelligencia – Egy új megközelítés automatizálja az egyénre szabott fogsorok tervezését.

A maradandó fogak elvesztését általában fogászati ​​betegségek vagy traumák okozzák. Meglehetősen gyakori problémáról van szó, különösen az idősek körében, az öregedés és a viszonylag gyengébb szájhigiénia okán.
 
A hiányzó fog esetében szükség van pótlásra, hiszen ennek elmulasztása nemcsak az arc esztétikai és rágási funkcióját érinti - az állcsont elvesztéséhez és a fogak felé tolódásához is vezethet, ami elzáródást és harapási szabálytalanságokat okozhat. Ezek pedig jelentős hatással lehetnek a megmaradt fogak, íny egészségére, az állkapocsizmokra.
 
A mesterséges fogak  - hidak és fogsorok - a hiányzó fogak pótlására szolgáló protézisek, melyeknek mindenképpen hasonlítani kell a páciens eredeti fogára, ahhoz, hogy a beteg megőrizze eredeti megjelenését, rágási funkcióját, száj- és testi egészségét.
 
Fogpóltásokat tervez a mesterséges intelligencia
Fogpóltásokat tervez a mesterséges intelligencia
 
Manapság a fogsorok tervezésének és elkészítésének folyamata rendkívül időigényes. A meglévő számítógépes tervezési folyamat fáradságos kézi bevitelt követel, a fogak okklúziós információgyűjtését, valamint többszörös fogsor illesztési eljárást igényel – a technológiák ugyanis korlátozottan pontosak.
 
Most a Hongkongi Egyetem (HKU) Fogorvostudományi Kara és a Chu Hai Felsőoktatási Főiskola Számítástechnikai Tanszék kutatói összefogtak, egy új megközelítés kidolgozásában működtek együtt, amely mesterséges intelligencia segítségével automatizálja az egyénre szabott fogsorok tervezését, hogy javítsák a kezelés hatékonyságát, s egyúttal a betegek tapasztalatait is javítsák.
 
A folyamatban használt mesterséges intelligencia technológia a 3D Generative Adversarial Network (3D-GAN) algoritmuson alapult – azt a Hongkongi Egyetemnél toborzott 175 résztvevőn tesztelték.
 
A tanulmány alapján  a mesterséges intelligencia technológia képes rekonstruálni a természetes, egészséges fog formáját, s nagy pontossággal automatizálja a műfogak tervezésének folyamatát.
 
„A 3D GAN algoritmust a 3D objektum-rekonstrukciós teljesítménye miatt választották ki, más mesterséges intelligencia-algoritmusokhoz képest. Az előzetes tanulmányban a 3D GAN az esetek 60 százalékában képes volt az eredeti fogakhoz hasonló alakzatokat újjáépíteni. A módszer több mesterséges intelligencia-képzési adattal még fejlettebbé válik” – magyarázta dr. Reinhard Chau társkutató.
 
Az új megközelítés csupán a páciens fogazatának digitális modelljét igényli ahhoz, hogy működjön.
 
Képes megtanulni az egyén fogainak jellemzőit a fogazat többi részéből és hamis fogat hoz létre, amely pontosan olyan, mint a hiányzó fog volt.
 
„Ez megkönnyíti a fogorvosi kezelési folyamatot a hiányzó fog pótlása során, mivel az előkészítés és illesztés folyamata minimális időt vesz igénybe, a páciensnek nem kell hosszú órákat a klinikán töltenie” - mondta dr. Walter Lam vizsgálatvezető.
 
A kutatók tanulmánya a PLOS ONE folyóiratban jelent meg.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.