2021. 09. 21. - 10:20

Fogpótlás - Gyors reakció segíthet a fog kiütésénél?

Fogpótlás - Gyors reakció segíthet a fog kiütésénél?

A fog teljes eltávolítása a foglalatból általában nem visszafordítható folyamat. Kutatók szerint ugyanakkor a gyors reakció megmentheti a fogat.

Sajnos, gyermekeknél gyakori, hogy baleset miatt elveszítik a fogukat. Szakemberek a fog foglalatából történő teljes eltávolítását általában nem tekintik visszafordítható folyamatnak.
 
A gyermekeknél azonban, amikor a gyökerek még nincsenek teljesen kifejlődve, a gyors reakció akár meg is mentheti a fogat. A kutatók folyamatosan arra törekszenek, hogy növeljék ennek esélyét.
 
Most a Tokiói Orvosi és Fogászati ​​Egyetem (TMDU) kutatói által vezetett csapat egy génszállító rendszert fedeztek fel, mely patkányoknál elősegíti a gyógyulási folyamatot.
 
Minderről a Journal of Periodontology című folyóiratban közzétett tanulmányban számoltak be.
 
Van esély a kiütött fogak megmentésére, ha gyors a reakció?
Van esély a kiütött fogak megmentésére, ha gyors a reakció?
 
A leírás szerint a fog kiütését követő, lehető leggyorsabb újratelepítés biztosítja a legjobb esélyt a túlélésre. A gyorsaság lehetővé teszi, hogy a fogágyi szalag – vagyis a fogat a helyén tartó szövet - és a fogpép ne kezdjen elhalni.
 
A rostok ebben az esetben újra rögzülhetnek, a vérerek és a fogbelső szövetei képesek újra nőni és támogatni a fogat.
 
Számos tényező befolyásolhatja ugyanakkor az újratelepítés sikerét - például egy gyulladás -, amely megállíthatja a fogágyi szalag regenerálódását.
 
A kutatók rájöttek, hogy az egyik üzenetkezelési útvonal, amely a gyulladást szabályozza, a nukleáris faktor-kappa B (NF-κB) út – ennek aktivizálódása állítja elő a gyulladást kiváltó fehérjéket. A gyulladás osteoclastokhoz – azaz csontbontó sejtekhez - vezet, melyek lebontják a gyökér körüli szöveteket. Ez gyakran áll a sikeres újratelepítés reményének útjába.
 
A szakemberek szerint az NF-κB útvonal megállításának egyik, közelmúltban nyilvánossá tett módja az NF-κB „csalétek” oligodeoxinukleotidok (ODN) használata, amelyek meggátolják, hogy az NF-κB a célgénjeihez kötődjön. A nagy NF-κB ODN-eket oda kell juttatni, ahol szükség van rájuk és kifejthetik hatásukat.
 
A kutatók tehát NF-κB csalétek ODN-eket töltöttek be poli (tejsav-glikolsav) nanoszférákba, hogy NF-PGLA-t kapjanak. Ezek beépítése a nanoszféra-rendszerbe védelmet jelentett utóbbi számára, amíg el nem érte a hatás kifejtésének helyét.
 
A szállítási rendszert patkányokon tesztelték, a kivont metszőfogakat különböző oldatokba merítették, mielőtt újratelepítették őket – magyarázta Kai Li, a tanulmány első szerzője. Kiderült, hogy az NF-PGLA-val kezelt fogak lényegesen nagyobb foggyökér-vastagságot mutattak, ami szükséges a sikeres fog-újratelepítéshez.
 
Az NF-PGLA rendszer alkalmazása elősegítette a gyógyulási folyamatot, mert megakadályozta a gyulladás súlyosbodását – mutatott rá Takashi Ono, fő kutató.
 
A szakemberek bíznak abban, hogy szállítórendszerük jelentősen hozzájárul majd a fogpótlás sikerességéhez a klinikai gyakorlatban.
 
L.A.
 
https://millennium-egeszsegkozpont.hu/

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.