2020. 05. 14. - 10:35

Fogpótlás: milyen potenciális trendek várhatók a 2020-as években?

Fogpótlás: milyen potenciális trendek várhatók a 2020-as években?

Egyre nagyobb igény lesz a fogpótlásra és annak tökéletesítésére - A 2030-ig várható fogászati implantológiai trendekről számolt be az Osszeointegrációs Európai Szövetség (EAO) által közzétett jelentés.

Már megjelentek előrejelzések a fogpótlás témakörében a 2020-as évekre vonatkozóan. A 2030-ig várható fogászati implantológiai trendekről az Osszeointegrációs Európai Szövetség (EAO) által közzétett jelentésben számoltak be szakemberek.
 
A fogászati implantátumok iránt egyre nagyobb az igény – emelte ki a zürichi egyetemi rekonstrukciós fogászat klinika professzora, Christoph Hämmerle, a Delphi Tanulmány társ-szerzője.
 
A szakemberek körében ezen a téren általános az egyetértés: egyre többen szeretnének implantátumot hiányzó vagy problémás fogaik helyére. Ám egyetértenek abban is, hogy az előttünk álló években több lesz az egy fogat érintő implantáció és a rövid távú, implantátumokkal támogatott rögzített helyreállítás.
 
Egyre nagyobb igény várható a fogimplantátumokra
Egyre nagyobb igény várható a fogimplantátumokra
 
A szakértők szerint csökkeni fog ugyanakkor a rögzített implantátumok iránti igény azon páciensek körében, akik minden fogukat elveszítették.
 
Általánosságban elmondható, a szakemberek úgy vélik, több beteg kap majd fogimplantátumot, de az implantátum-csont rekonstrukciókból kevesebb lesz.
 
Az elvárások természetesen különbözhetnek attól függően, mennyire fejlett fogászati szempontból egy ország. Az európaiakat annak tartják, így rájuk vélhetően általánosságban igaz, hogy várhatóan növekedni fog az implantátumok iránti igény – már csak azért is, mert jellemző a jómódú népesség elöregedése.
 
A fogpótlás időtartamával kapcsolatos trendek
 
A szakértők úgy vélik: kevesebb lesz az időtartam, amelyet a fogimplantálásra fordítanak. 
 
Az egy foghúzást követő, azonnali implantátum behelyezést illetően nem született konszenzus, a szakértői testület azonban végül egyetértett abban, hogy ezt a kezelési módot a jövőben vagy gyakrabban, vagy hasonló szinten alkalmazhatják.
 
Az egyetértés hiánya nem abból fakad, hogy a páciensek számára ne lenne értékes a rövidebb idő, míg új foghoz jutnak – az ok sokkal inkább a hiedelem, miszerint olyan általános fogorvosok helyezhetnek be implantátumokat, akik kevésbé tapasztaltak és konzervatívabbak. Ők kevésbé hajlamosak a fog azonnali helyettesítésére.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.