2020. 04. 23. - 10:35

Fogselymezés: vajon hasznos fogérzékenység esetén?

Fogselymezés: vajon hasznos fogérzékenység esetén?

Milyen hatással van a fogakra a fogselymezés? Ez a művelet nagymértékben ajánlott a fogak alapos tisztántartásához, de hasznos-e a fogérzékenységgel küzdőknek?

Nem kérdés, hogy a fogmosás fontos része a szájápolási rutinnak. A rendszeres, alapos fogápolással számos fogászati problémát előzünk meg – sőt, az azokból eredő egyéb megbetegedéseket is.
 
Szakemberek szerint közvetlen kapcsolat mutatható ki a fogselymezés hiánya és az ínybetegség kialakulása között.
 
A rossz szájápolási gyakorlat, így a nem megfelelő fogmosás, az erőteljes súrolás kemény sörtével vagy a fogselymezés kihagyása miatt idővel felhalmozódhat a plakk a fogakon. Mindez ínybetegséghez vezethet, s az íny visszahúzódását eredményezheti.
 
Ha pedig ez megtörténik, a fog dentinje fokozottan ki lesz téve a külső hatásoknak – érzékennyé téve a fogat.
 
A fogselymezés mindig segít - az érzékenység megelőzésében is
A fogselymezés mindig segít - az érzékenység megelőzésében is
 
Ilyen esetben valóban előfordulhat, hogy fájni kezd a fog, miután fogselymeztünk. Az előre-hátra irányuló mozgás ugyanis kiválthatja az érzékenységet.
 
A felhalmozódott plakk olyan hatást kelt, mintha a dentin fedve lenne. Amennyiben nem szokványos számunkra a fogselymezés és most kezdünk hozzá, normális a fogérzékenység tapasztalása pár napig – ugyanis a fogak belső része és az íny tisztítása egy újfajta tevékenységnek teszi ki a korábban nem bolygatott dentint.
 
Emiatt sokan elállnak a fogselymezéstől – pedig az eltávolítja a plakkot a fogak közül és az íny vonalából, javítva annak egészségét, s elősegítve, hogy az egészséges íny befedje a dentint.
 
A fogselymezés képes megtisztítani a száj sarkaiban levő fogakat, ahová a fogkefe nehezen ér el, s ezzel megelőzi az ínybetegséget. Ha a fogselymezést alaposan végezzük, a fogérzékenység megszűnhet – mely az íny visszahúzódása miatt következett be.
 
Amennyiben fogselymet használunk, óvatosan hajlítsuk meg egyes fogak körül, hogy meggyőződjünk arról: bekerül az íny alá. Sose erőltessük, mert zúzódást okozhatunk vagy akár bele is vághatunk az ínyszövetbe.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.