2022. 09. 15. - 10:20

Fogszuvasodást előzhet meg és a környezetet is óvja a fluor a vízben

Fogszuvasodást előzhet meg és a környezetet is óvja a fluor a vízben

A víz fluorozása nemcsak hatékony a fogszuvasodás megelőzésében, hanem a környezetnek is jót tesz – állapította meg egy új tanulmány.

A víz fluorozása hatékonyan megelőzi a fogszuvasodást – emellett jó hatást gyakorol a környezetre is – mutatott rá egy tanulmány, melyet a British Dental Journal közölt.
 
A Trinity College dublini kutatói a University College Londonnal együttműködve először mutatták be, hogy a víz fluorozása alacsony ökolábnyommal jár, amellett, hogy a fogszuvasodás ellen is előnyös.
 
A víz fluorozását a 20. század egyik legjelentősebb közegészségügyi beavatkozásának tartják.
 
A klímaválság súlyosbodásával azonban figyelembe kell venni az egészségügyet és a betegségek megelőzését is – ez pedig meglehetősen sürgős. 
 
Fogszuvasodást előzhet meg és a környezetet is óvja a fluor a vízben
Fogszuvasodást előzhet meg és a környezetet is óvja a fluor a vízben
 
Ennek hatására a kutatók számszerűsítették a víz fluorozásának környezeti hatását, egy ötéves gyermek esetében, egy éven keresztül, majd összehasonlították azt a fluoridos lakk és fogkefe hagyományos használatával, amelyekre kiválasztott iskolákban került sor, az Egyesült Királyságban és nemzetközi szinten.
 
Manapság a világ lakosságának több mint 35 százaléka fér hozzá a fluorozott vízhez - vizsgálatok azt mutatják, hogy jelentősen csökkent a fogszuvasodás.
 
Míg a víz fluorozásának klinikai hatékonyságáról és költségelemzéséről rendelkezésre állnak adatok, környezeti hatásáról mindeddig nemigen volt információ.
 
Ezen hatás számszerűsítése céljából a kutatócsoport életciklus-értékelést (LCA) hajtott végre.
 
Az adatokat egy speciális környezetvédelmi programba (OpenLCA) táplálták be, majd a csapat alkalmazta az ún. Ecoinvent adatbázist, ami megoldotta számukra a környezeti teljesítmény kiszámítását, beleértve a szénlábnyomot, az egyes termékekhez felhasznált víz mennyiségét és a földhasználat mértékét.
 
A tanulmány, melyet Brett Duane, a Trinity College fogászati ​​közegészségügyi docense vezetett, arra a következtetésre jutott, hogy a víz fluorozásának volt a legalacsonyabb környezeti hatása az összes vizsgált kategóriában.
 
A tanulmány azt is megállapította, hogy a víz fluorozása a befektetés legnagyobb megtérülését jelenti.
 
Figyelembe véve a klinikai hatékonyság, a költséghatékonyság és a környezeti fenntarthatóság közötti egyensúlyt, a kutatók úgy vélik: a víz fluorozása a megfelelő megelőző beavatkozás.
 
A kutatás nemzetközi szinten megerősíti a fogszuvasodás csökkentését célzó vízfluorozási programokat, különösen a legsebezhetőbb lakosság körében.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.