2022. 06. 02. - 10:00

Gyengítheti a fogakat és elősegítheti a fogszuvasodást a cukorbetegség

Gyengítheti a fogakat és elősegítheti a fogszuvasodást a cukorbetegség

Az 1-es és 2-es típusú diabétesz egyaránt hozzájárulhat a fogszuvasodás kialakulásához, csökken a dentin és a zománc tartóssága és szilárdsága – mutattott rá egy új tanulmány.

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők hajlamosak a fogszuvasodásra - állítja a Rutgers Egyetem új tanulmánya.
 
Ennek oka az, hogy csökken a zománc és a dentin szilárdsága és tartóssága. A dentin a fogzománc alatti kemény anyag, amely szerkezetet ad a fogaknak.
 
A kutatók 1-es típusú diabéteszt idéztek elő 35 egérnél – ún. Vickers mikrokeménységmérővel hasonlították össze fogaikat 35 egészséges kontroll rágcsáló fogaival, 28 héten keresztül.
 
Gyengítheti a fogakat és elősegítheti a fogszuvasodást a cukorbetegség
Gyengítheti a fogakat és elősegítheti a fogszuvasodást a cukorbetegség
 
Noha a két csoport hasonló fogakkal rendelkezett, a cukorbeteg egerek fogzománca 12 hét után jelentősen puhább lett, a különbség pedig tovább nőt a vizsgálat során. A dentin mikrokeménységét illetően jelentős különbségek jelentkeztek a 28. hétre.
 
„Régóta tapasztaljuk, hogy az üregképződés és a fogvesztés esélye cukorbetegeknél növekszik. Azt is régóta tudjuk, hogy az olyan kezelések, mint a tömés, nem tartanak sokáig ezeknél a pácienseknél, az azonban nem volt teljesen világos, hogy miért” - mondta Mohammad Ali Saghiri, a Rutgers Fogászati Iskola restauratív fogászati adjunktusa.
 
Az Archives of Oral Biology szaklapban megjelent tanulmány új lépés Saghiri és más kutatók számára, akik több éve kutatnak a témában és szeretnék megérteni, hogyan hat a fogak egészségére a diabétesz. Céljuk kifejleszteni kezeléseket, amelyek ellensúlyozzák a cukorbetegség negatív hatásait.
 
Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy azoknál a betegeknél, akik 1-es vagy 2-es típusú diabéteszben szenvednek, jelentősen megemelkedett a legtöbb szájhigiénés probléma aránya - a fogakban és az őket körülvevő lágyszövetekben is.
 
Saghiri és más kutatók egyébként bizonyították azt is, hogy a cukorbetegség megzavarhatja a fogak ásványi anyag-felvételét, normál használat mellett is.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.