2020. 03. 26. - 10:35

Gyermekkori fogszuvasodást okozhat az ivóvíz egy összetevője?

Gyermekkori fogszuvasodást okozhat az ivóvíz egy összetevője?

Úgy tűnik, azok a gyermekek, akiknek vérében nagyobb mértékben van jelen egy bizonyos kémiai anyag, fogékonyabbak a fogszuvasodásra.

A jelek szerint nagyobb a fogszuvasodás esélye azoknál a gyermekeknél, akiknek a vérében egy bizonyos kémiai anyag koncentrációja magasabb – erre a megállapításra jutottak a Nyugat Virginiai Egyetem Fogorvostudományi Egyetemének kutatói.
 
A perfluor-alkil- és polifluor-alkil-anyagoknak nevezett, gyártott kémiai csoportok a kiterjedt gyártás és felhasználás eredményeként ma már szinte mindenütt jelen vannak.
 
S bár a gyártók már nem használják a PFAS-t edények, szőnyegek, karton és egyéb termékek készítésére, azok továbbra is léteznek a környezetben. A kutatók már számos egészségügyi problémával összefüggésbe hozták őket, a szívbetegségtől a magas koleszterinszintig.
 
A gyermekeknél fogszuvasodást válthat ki a z ivóvíz egyik összetevője
A gyermekeknél fogszuvasodást válthat ki az ivóvíz egyik összetevője
 
Most azonban R. Constance Wiener és Christopher Waters rámutatott, miként hatnak a száj- és a fogak egészségére.
 
Megvizsgálták, vajon a PFAS magasabb koncentrációja hozzájárul-e a gyermekek fogszuvasodásának nagyobb gyakoriságához. Ezek egyike, a perfluor-dekansav valóban kapcsolódott a szuvasodás sűrűbb előfordulásához.
 
A tanulmány a Journal of Public Health Dentistry szaklapban jelent meg.
 
„A PFAS erős kémiai kötései megnehezítik a lebomlásukat, ami valószínűbbé teszi, hogy tartósan fennmaradjanak a környezetben, különösen az ivóvíz rendszerekben - mondta el Waters, a Fogorvostudományi Iskola kutatólaboratóriumának vezetője. - Az emberek többsége pedig nem tudja, hogy olyan vizet és termékeket használ, melyekben ez az anyag jelen van.”
 
A vizsgálatban részt vevő 629 gyermek 3–11 év közötti volt. A vérmintáikat 2013-ban és 2014-ben elemezték a PFAS szempontjából. A fogaik szuvasságát és az egyéb tényezőket – így a fajt, a testtömeg-indexet, valamint azt, milyen gyakran mostak fogat – mind kiértékelték.
 
A hét PFAS közül, amelyeket Wiener és Water elemzett, a perfluor-dekansav állt összefüggésben a fogszuvasodás magasabb mértékével.
 
„A perfluor-dekansav hosszú molekuláris szerkezetű, erős kémiai kötésekkel rendelkezik, ezért hosszabb ideig marad fenn a környezetben. Ennek eredményeként valószínűbb, hogy negatív egészségügyi következményekkel jár, így például fogszuvasodással”- mondta el dr. Wiener.
 
Hogyan kapcsolódhat azonban össze a kettő? Kutatások szerint a perfluor-dekansav megzavarhatja a zománc egészséges fejlődését, mely a fogakat szilárddá teszi. Ez pedig fogékonnyá teheti a fogakat a szuvasodásra.
 
A fogszuvasodás esetében azonban a szakemberek még nem elemezték a perfluor-dekansav pontos hatásmechanizmusát. A téma további vizsgálatot igényel.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.