2020. 08. 06. - 10:50

Gyógyszeres rágógumi lehet a jövő

Gyógyszeres rágógumi lehet a jövő

Robotállkapocs segítségével tesztelik a gyógyszeres rágógumit, amely a jövő egyik nagy lehetőségének számíthat.

Már elismerték a gyógyhatású rágógumit, mint új, fejlett módszert a gyógykészítmények szervezetbe juttatására – jelenleg azonban még nincs tökéletes módszer a rágógumiból történő gyógyszer-felszabadulás in vitro tesztelésére.
 
Az új kutatások azonban kimutatták, hogy a rágó képességgel rendelkező robot, melynek humanoid állkapcsot építettek be, lehetőséget biztosít a gyógyszercégeknek az orvossággal átitatott rágógumi rendszeres kipróbálására.
 
A Bristoli Egyetem tanulmányának célja - melyet az IEEE Transactions on Biomedical Engineering folyóiratban közöltek -, annak megerősítése volt, vajon a humanoid állkapoccsal felszerelt robot valóban képes-e felmérni a gyógyszeres rágógumi hatékonyságát.
 
Gyógyszeres rágógumi lehet a jövő
Gyógyszeres rágógumi lehet a jövő
 
A robot a jelek szerint képes egészen élethűen imitálni az emberi rágást zárt környezetben. Mesterséges nyálat készít és lehetővé teszi a xilit felszabadulását a rágógumiból, így annak hatását fel lehet mérni.
 
A tanulmány össze akarta hasonlítani, mennyi xilit marad az ínyben a rágórobot és az emberi résztvevők esetében. A kutatócsoport azt is értékeli, milyen mennyiségű xilit szabadul fel a rágáskor.
 
A kutatók szerint a rágórobotnál hasonló mértékű xilit felszabadulási arány mutatkozott, mint az emberi résztvevőknél.
 
A xilitol legnagyobb mértékű felszabadulása a rágás első 5 percében következett be, s 20 perc rágás után csupán kis mennyiségű xilit maradt az ínybolusban, függetlenül az alkalmazott rágási módszertől.
 
A nyál és a mesterséges nyál oldatot öt, tíz, 15 és 20 perc folyamatos rágást követően gyűjtötték össze, s megállapították a rágógumiból felszabaduló xilit mennyiségét.
 
Dr. Kazem Alemzadeh, a Gépészmérnöki Tanszék vezető oktatója és egyben a kutatás vezetője elmondta: a biomérnöki munka során olyan mesterséges orális környezetet hoztak létre, amely jól imitálja az emberekben levőt.
 
Kutatásuk demonstrálta: a rágórobot komoly lehetőséget nyújt a gyógyszeripari cégeknek, hogy az új módszer alkalmazásával vizsgálja a gyógyszeres rágógumikat, s közben kevesebb beteget tegyenek ki a tesztelésnek – ráadásul így a költségek is alacsonyabbak lennének.
 
Nicola West, a Bristoli Fogászati ​​Iskola helyreállító fogászatának professzora és társszerzője megjegyezte: a szájon át történő gyógyszerszedés a páciensek számára a legkényelmesebb gyógyszeradagolási módszer.
 
A kutatás új humanoid mesterséges orális környezetet alkalmazva potenciálisan forradalmasítja a gyógyszer kibocsátásának és hatékonyságának vizsgálatát.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.