2020. 02. 20. - 08:45

Gyökérkezelés: alternatívák és megelőzés

Gyökérkezelés: alternatívák és megelőzés

Mielőtt bármilyen komolyabb beavatkozásra kerülne sor, a természetes fog megóvása mindig az elsőszámú opció – erre ideális a gyökérkezelés, amelynek azonban vannak alternatívái, s a megelőzés fontosságát se felejtsük el.

A természetes fogak megóvása elsődleges cél, amennyiben fogászati beavatkozásra kerül sor. Ezekkel a fogakkal képesek vagyunk a legtöbb élelmiszertípus fogyasztására és a megfelelő tápanyagok bevitelére a szervezetbe.
 
A fog gyökérkezelése igen jó megoldást nyújt arra az esetre, ha a fogat el kellene távolítani, s azt híddal, implantátummal vagy kivehető fogpótlással szükséges lenne helyettesíteni, hogy visszaállítsuk a rágási funkciót és megelőzzük a szomszédos fogak eltolódását.
 
Ezek az alternatívák nemcsak jóval költségesebbek a gyökérkezelésnél, de sokkal több időt vesznek igénybe, s további eljárásokat igényelnek a szomszédos fogakkal és a támasztó szövetekkel kapcsolatosan is.
 
A megfelelő száj- és fogápolás mindig csökkenti a gyökérkezelés szükségességét
A megfelelő száj- és fogápolás mindig csökkenti a gyökérkezelés szükségességét
 
A gyökérkezelés megelőzése
 
Mivel vannak bizonyos okok, amelyek miatt a fogidegek és a fogbelső (a pulpa) gyulladttá és fertőzötté válhat egy mélyebb szuvasodás, ismételt fogászati kezelés és/vagy nagyobb méretű tömések miatt, a megfelelő higiénia, gondos fog- és szájápolás fenntartása elsődleges feladatunk.
 
Mossunk fogat naponta kétszer, napi egy alkalommal fogselymezzünk, s menjünk el a fogorvoshoz rendszeresen ellenőrzésre. Ha így teszünk, jelentősen csökkentjük a gyökérkezelés szükségességét.
 
A sporttal kapcsolatos sérülésekből származó fogtraumát szájvédő viselésével jelentősen mérsékelhetjük.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.