2022. 05. 31. - 10:50

Gyökérkezelés – Érdekes dolog derült ki a fogak túléléséről

Gyökérkezelés – Érdekes dolog derült ki a fogak túléléséről

A fogak túlélését vizsgálta gyökérkezelést követően egy új amerikai tanulmány, amely kiderítette, hogy az átlag 11 esztendő.

A fogak nagyjából 11 évig maradnak fenn gyökérkezelés után – mutatott rá a Regenstrief Intézet és az Indiana Egyetem Fogászati Iskolájának új tanulmánya.
 
Az úttörő tanulmány az első, amely elemzi a közösségi fogorvosi praxisok adatait – itt látják el az amerikaiak többségét.
 
„A tanulmány mélyebb betekintést nyújt a fogászati ​​eljárások hosszú élettartamába, mivel valós adatokat szolgáltat a páciensek szélesebb köréről – azaz, nemcsak azokról, akik nagy egészségügyi rendszerekben részesülnek ellátásban, vagy akik biztosítottak” - mondta az első szerző, Thankam Thyvalikakath, orvos, Ph.D., a Regenstrief-IU Fogászati ​​Iskola fogászati ​​informatikai programjának igazgatója.
 
Hozzátette: ez az információ felhasználható a fogorvosok tájékoztatására, de segíthet a jobb, ellátással kapcsolatos döntések meghozatalában a betegeknek és fogászoknak egyaránt.
 
A gyökércsatornák kezelése igen fontos a természetes, beteg fogak megőrzésében. Idővel azonban a kezelt fog törékennyé válik és elhal.
 
Az eljárás eredményeinek megértése elengedhetetlen a fogászati ​​kezelések javításához.
 
Gyökérkezelés – Érdekes dolog derült ki a fogak túléléséről
Gyökérkezelés – Érdekes dolog derült ki a fogak túléléséről
 
A tanulmányhoz a kutatócsoport azonosítatlan elektronikus fogászati ​​​​feljegyzéseket gyűjtött össze a Nemzeti Fogászati ​​Praxisalapú Kutatási Hálózattól, 99 kiscsoportos és egyéni fogorvosi praxisból, az ország minden részéről. Az adatok több mint 46 ezer gyökérkezelésben részesült páciensre vonatkoztak.
 
Az adatok elemzése azt mutatta, hogy egy fog átlagos túlélési ideje gyökérkezelés után 11,1 év. Ezt azonban számos tényező befolyásolhatja, beleértve az utókezeléseket is.
 
Kiderült, hogy a gyökérkezelésen átesett, majd a tömést és a koronát kapó fogak körülbelül 20 évig tartanak.
 
A gyökérkezelés után tömést vagy koronát kapó fogak körülbelül 11 évig tartanak ki, míg azok a fogak, amelyeknél nincs helyreállító munka a gyökérkezelés után, csak körülbelül 6,5 évig tartanak ki.
 
A kutatók kiemelték: a földrajzi régiók között is nagy különbségek voltak felfedezhetők a hosszú élettartam tekintetében, a biztosítási státusz szintén jelentős szerepet játszott a fogak túlélési idejében.
 
„Az adatok a fogászati ​​biztosítási fedezetet is befolyásolhatják, bemutatva a koronák értékét és a tartós helyreállítási lehetőségeket - mondta dr. Thyvalikakath. - A száj egészsége közegészségügyi probléma, amely jelentősen befolyásolja az emberek általános egészségi állapotát. A fogászati ​​nyilvántartások segítségével jobban megérthetjük a kezelés javításának, az ok-okozati összefüggések azonosításának, valamint a fogak és az íny egészségmegőrzésének módjait.”
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.