2021. 10. 21. - 14:35

Gyomorégés elleni gyógyszer segíthet az ínybetegségben szenvedőknek?

Gyomorégés elleni gyógyszer segíthet az ínybetegségben szenvedőknek?

Váratlan előnyökkel járhat az ínybetegségben szenvedők esetében a gyomorégés ellen használatos orvosságok alkalmazása – derítette ki egy új tanulmány.

Meglepő előnyöket mutatott az ínybetegséggel küzdők esetében a gyomorégés ellni gyógyszerek használata. Alkalmazásuk csökkentette az ínybetegségek súlyosságát – derült ki a Buffalo Egyetem friss tanulmányából.
 
A kutatás arra jutott, hogy azoknál a betegeknél, akik alkalmaztak gyomorégés, savas reflux és fekélyek kezelésére általában felírt gyógyszereket - ún. protonpumpa-gátlókat (PPI) -, nagy valószínűséggel kisebb szondázási mélység volt megállapítható az ínyben – ez a fogak és az íny közötti rés.
 
Ha az íny egészséges, szorosan illeszkedik a fogakhoz. A káros baktériumok jelenlétében azonban a rés mélyül és ez gyulladáshoz, csontvesztéshez és fogágygyulladáshoz, más néven fogínybetegséghez vezet.
 
Gyomorégés elleni gyógyszer segíthet az ínybetegségben szenvedőknek?
Gyomorégés elleni gyógyszer segíthet az ínybetegségben szenvedőknek?
 
A tanulmányt a Clinical and Experimental Dental Research szaklapban közölték a szakemberek. Az eredmények összefüggésben lehetnek a protonpumpa-gátlók mellékhatásaival, amelyek magukban foglalják a csontanyagcsere és a bél mikrobiom változásait – mondta el Lisa M. Yerke, a DDS vezető klinikai adjunktusa, a Buffalo-i Egyetem Fogorvostudományi Iskola Periodontika és Endodontika Tanszékéről.
 
„A protonpumpa-gátlókat potenciálisan más parodontális kezelésekkel kombinálva is fel lehet használni, először azonban további vizsgálatokra van szükség, hogy megértsük, milyen mechanizmusok állnak amögött, hogy a PPI-k szerepet játszanak az parodontitis súlyosságának csökkentésében” – fejtette ki Yerke.
 
A tanulmány célja annak meghatározása volt, van-e kapcsolat a PPI-használat és az ínybetegség között.
 
A kutatók több mint 1000 ínybetegséggel küzdő páciens klinikai adatait elemezték – akár alkalmaztak protonpumpa-gátlókat, akár nem. A probléma súlyosságának megállapítására a szondázási mélységeket használták.
 
A PPI-t használó betegek fogainál mindössze 14 százalék esetében volt a tapintási mélység 6 milliméteres, vagy annál nagyobb, szemben a gyógyszert nem alkalmazók 24 százalékával.
 
A protonpumpa-gátlókat használó páciensek 27 százaléknál a szondázási mélység 5 milliméteres vagy annál nagyobb volt, ez a PPI-ket nem használók 40 százalékánál fordul elő.
 
A kutatók úgy vélik, a protonpumpa-gátlók megváltoztatják a csontanyagcserét vagy a bél mikrobiomját, s potenciálisan befolyásolhatják a periodontális mikroorganizmusokat - ezzel csökkenthetik az ínybetegségek súlyosságát.
 
További tanulmányok készülnek azonban majd annak megállapítására, hogy ez az összefüggés megtalálható-e az ínybetegségben szenvedő betegek más populációiban is. Az is kérdés, hogy a kapcsolat milyen mértékben köthető közvetlenül a protonpumpa-gátlókhoz – mondta el Lisa M. Yerke.
 
L.A.
 
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.