2024. 02. 06. - 08:50

Ha nem fáj is szükséges a bölcsességfog eltávolítása?

Ha nem fáj is szükséges a bölcsességfog eltávolítása?

Előfordul, hogy a fogorvos azt javasolja: távolíttassuk el a bölcsességfogunkat. De vajon ez akkor is szükséges, ha látszólag nem okoz gondot? Íme a válasz.

Napjainkban a bölcsességfogak eltávolítására irányuló szájsebészet bevett gyakorlatnak számít. Nem mindig szükséges azonban.
 
Mi a helyzet, ha fogorvosunk azt javasolja, vetessük ki a bölcsességfogat? Milyen okból ajánlhatja ezt?
 
Megelőző kezelés
 
Fontos tudni: attól, hogy a bölcsességfogak nem okoznak fájdalmat, ez még nem jelenti azt, hogy nincs velük baj.
 
A fogak beszorulhatnak vagy beékelődhetnek a helyükön. Vagyis, nem tudnak áttörni az állkapcson és kibújni a szájban. Lehet a szánk is túl kicsi ahhoz, hogy helyet adjon nekik, vagy a fogak rossz szögben nőnek a többihez képest. Károsíthatják a szomszédos fogat is, ha nekinyomódnak.
 
A fogorvosok egyes esetekben egészséges őrlőfogakat vesznek ki, hogy megelőzzék a későbbi problémákat. Az életkor előrehaladtával a szájban lévő csontok keményebbek lesznek. Így a fogak nehezebben távolíthatók el.
 
 
Ha fáj, ha nem, sok esetben fontos eltávolíttatni a bölcsességfogat
Ha fáj, ha nem, sok esetben fontos eltávolíttatni a bölcsességfogat
 
Ha sokat várunk a beavatkozással, a műtét után problémák léphetnek fel. A gondok az erős vérzéstől és törött fogaktól a súlyos zsibbadásig és az állkapocs kisebb mozgásvesztéséig terjedhetnek. Ezek a problémák pedig néhány napig, de akár egy életen át is fennállhatnak.
 
Mikor szükséges a bölcsességfog-eltávolítás?
 
Ha a bölcsességfogak problémát okoznak, vagy a röntgen alapján gond adódhat belőle, ha megpróbálnak kibújni, el kell őket távolítani.
 
A további okok, amelyek miatt érdemes kivenni őket, az alábbiak.
 
-Más fogak károsodása: az extra őrlőfogsor eltolja a többi fogat, ami szájfájdalmat és harapási problémákat okozhat.
 
-Állkapocskárosodás: az új fogak körül ciszták képződhetnek. Ha nem kezelik őket, kilyukadhatnak és károsíthatják az idegeket.
 
-Orrmelléküreg-problémák: a bölcsességfogakkal kapcsolatos problémák arcüreg fájdalmat, nyomást és torlódást okozhatnak.
 
-Gyulladt íny: a terület körüli szövetek megduzzadhatnak és nehezen lesznek tisztíthatóak.
 
-Szuvasodások: a duzzadt fogíny zsebeket képezhet a fogak között, amelyek elősegítik a baktériumok szaporodását és a fogszuvasodás kialakulását.
 
-Igazítás: a beékelődött bölcsességfogak problémákat okozhatnak a fogak zsúfoltságát illetően és még egyéb fogak kiegyenesítésére irányuló kezelést is szükségessé tehetnek.
 
Fogorvosunk megvizsgálja a száj formáját és a fogak helyzetét ahhoz, hogy döntést hozzon – ebben egyébként a korunk is szerepet játszik.
 
-----> Fogászati szakrendelés és CT röntgen szolgáltatás
 
Ha még nem állunk készen arra, hogy megváljunk a fogtól...
 
Megkérhetjük a fogorvost, magyarázza el, mit lát pontosan a fogainknál. Sok esetben a döntés meghozatala előtt több hónapot is várhatunk, változnak-e a dolgok.
 
Ugyanakkor, ha fájdalmat érzünk, vagy duzzanatot tapasztalunk, kellemetlen szagot észlelünk a hátsó fogak közelében, itt az ideje egy második vizsgálatnak.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.