2021. 09. 30. - 10:30

Hatékony lehet szájüregi fertőzések ellen a nanogyémánt

Hatékony lehet szájüregi fertőzések ellen a nanogyémánt

A gyémántok ékszerekhez és ipari célokra használt drágakövek, ám a nem túl távoli jövőben a gyémánt-nanorészecskék vagy nanogyémántok a száj egészségét is támogathatják.

Meglepő felfedezésre jutottak a kutatók. Bár a gyémántok drágakövek, melyeket ékszerekhez és ipari célokra használnak, lehetséges, hogy nem is olyan sok idő múlva a száj egészségéhez is hozzájárulhatnak a gyémánt-nanorészecskék avagy nanogyémántok.
 
A fogszuvasodás, ínybetegség és gombás fertőzés jellegű szájüregi betegségek, globális egészségügyi problémának számítanak. A fertőzések fő okai bonyolult mikrobiális közösségek - ezek jellemzően betegséget okozó baktériumokként és gombákként kötődnek a fogak felületéhez, majd azokon biofilmet képeznek.
 
Becslések szerint valamennyi, embereknél előforduló fertőzés 65-80 százalékát a biofilmek okozzák.
 
A jövőben a száj egészségéhez is hozzájárulhatnak a gyémánt-nanorészecskék avagy nanogyémántok
A jövőben a száj egészségéhez is hozzájárulhatnak a gyémánt-nanorészecskék avagy nanogyémántok
 
A kutatók a Biomaterials Science szaklapban jelentettek meg egy cikket, mely a biofilm nanogyémántok általi gátlásáról szól az orális kórokozókban.
 
A Hongkong-i Egyetem (HKU) Mérnöki, illetve Fogorvostudományi Karának tudósai első alkalommal tárták fel a biofilmeken tapasztalható szájüregi hatást, nagynyomású, magas hőmérsékletű (HPHT) nanogyémántok bevonásával.
 
A nanogyémántok hatékony hatóanyagként működnek mindkét szabadon lebegő sejt ellen (ezek a planktonikus sejtek), valamint a baktériumok és gombák csatolt sejtjei ellen (biofilm), melyek nagy jelentőséggel bírnak a szájüregi és szisztémás fertőzéseknél.
 
Kiemelték a nanogyémátnok szerepét a biofilmképződés gátlása terén, valamint megzavaró hatásukra is rámutattak az előre kialakított biofilmeknél, számos kiválasztott orális és szisztémás szempontból fontos organizmusban.
 
Az említett szájüregi problémák, betegségek megelőzése és kezelése nagyon fontos, mivel olyan szisztémás betegségekkel hozhatók összefüggésbe, mint az elhízás, az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek.
 
A gombás fertőzések területén ráadásul az elmúlt évtizedekben nem történt jelentős előrelépés a terápiás gyógyszerek kifejlesztésében.
 
A nanogyémántok a kutatók szerint számos ígéretes tulajdonsággal rendelkeznek, beleértve a kiváló biokompatibilitást és a rugalmas felületi tulajdonságokat.
 
A nanogyémántokról szerzett információk és a hatások egyébként a szervezet más, életveszélyes fertőzéseinek megelőzésére is hasznosíthatók. Különösen gombaellenes szerekként azok számára, akik érzékenyek a gombás fertőzésekre - köztük nagyon idős és nagyon fiatal pácienseknek -, valamint immunhiányosaknak, akik olyan betegségekben szenvednek, mint például HIV-fertőzés vagy cukorbetegség, de alkalmazhatók lennének a szteroidok krónikus használói és a kemoterápiában részesülő rákos betegek körében is.
 
Mivel a gombasejtek igen hasonlítanak a humán sejtekhez, az emberekre nem káros gombaellenes szerek kifejlesztése mindig nagy kihívást jelentett.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.