2020. 09. 01. - 11:55

Hogyan forradalmasítja a 3D-nyomtatás a fogászati ipart?

Hogyan forradalmasítja a 3D-nyomtatás a fogászati ipart?

A 3D-nyomtatás számos területen, így a fogorvosi laboratóriumokban is gyorsan fejlődő és növekvő technológiának számít. Miként forradalmasíthatja azonban az ipart?

A fogászati iparnak is jelentős előnye származik a 3D-nyomtatásból. Gyorsan fejlődő technológiáról van szó, a fogászati laboratóriumokban pedig az új szoftvereknek, a 3D szkennereknek, az additív technológiáknak és az utófeldolgozási módszereknek köszönhetően a hatékonyság és a költségmegtakarítás is nő.
 
Gyorsabbá válik a gyártás sebessége és javul a minőség – mindez az orvosokra és a páciensekre nézve is előny.
 
A szolgáltatás ugyanis sokkal jobb lesz, de nem drágábban, s emellett időt is megtakarítanak – hogy csak néhány előnyt emeljünk ki a sokból, melyekkel a technológia felvirágoztatja a fogászati ipart.
 
fogsor_3D_1
 
Precízebb és költséghatékonyabb fogászati termék
 
De lássuk részleteiben is a fogászati termékek javulását a 3D-nyomtatásnak köszönhetően.
 
Ha fogsorok gyártásáról van szó, a 3D nyomtatás számos érdekes szempontot hoz magával. A legkiemelkedőbb előnye a javuló minőség.
 
A hagyományos korábbi munkafolyamatok során az elkészült termékek minősége nagymértékben függött a technikus hozzáértésétől. A jó minőséget képviselő fogászati termékek megvalósítása, melyekben igen nagy a hibázás lehetősége is, meglehetősen nehéz és költséges feladat volt.
 
A 3D nyomtatókkal azonban még a legkényesebb struktúrák is könnyen létrehozhatók. Az eszköz rétegenként épül fel, a folyamatot pedig szoftver-program ellenőrzi.
 
A gipszmodellhez képest a 3D-modell stabilabb, tartósabb és pontosabb megoldás. A 3D-s modell vonalai és szélei élesek maradnak anélkül, hogy a fogtechnikusnak aggódnia kellene a kopás miatt.
 
A korábbi, mart modellhez képest a 3D nyomtatású modell összetettebb felépítésű és nagyobb részletességgel bír.
 
A digitális technológiák egyszerűsítik a munkafolyamatokat, csökkentik a hibázás lehetőségét és a szükséges munka mennyiségét is. Ez idő- és költségmegtakarítást eredményez laboratóriumi és gyakorlati oldalról egyaránt.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.