2022. 10. 11. - 09:35

Hogyan függ össze az ínybetegség és a diabétesz?

Hogyan függ össze az ínybetegség és a diabétesz?

Az ínybetegséggel négy egészségügyi állapot is összefüggésbe hozható. Egyikük a cukorbetegség vagy diabétesz.

Az ínybetegségek a leggyakoribb krónikus betegségek közé tartoznak. Világszerte az emberek 20-50 százalékát érintik.
Kialakulásuk akkor jellemző, amikor lepedék, a baktériumok ragadós filmje felhalmozódik a fogakon.
 
Az ínybetegség legkorábbi stádiuma az ínygyulladás, amely kezelhető és visszafordítható. Néhány embernél azonban kialakul ennek krónikus destruktív formája, s ez visszafordíthatatlan. A betegség a fogak elvesztéséhez vezet.
 
Ráadásul, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az ínybetegségek más súlyos egészségügyi állapotok kialakulásának valószínűségét is növelhetik.
 
Az ínybetegségek a leggyakoribb krónikus betegségek közé tartoznak
Az ínybetegségek a leggyakoribb krónikus betegségek közé tartoznak
 
Lássuk melyek azok az egészségügyi állapotok, amelyek összefüggnek az ínybetegséggel és hogyan kapcsolódnak össze.
 
1.A 2-es típusú diabétesz
 
Az ínybetegség a 2-es típusú cukorbetegség ismert szövődménye. A krónikus ínybetegség pedig emeli ezen diabéteszes állapot kialakulásának kockázatát.
 
Számos kutatás foglalkozik már a két betegséget összekapcsoló folyamatokkal - valószínű, a gyulladást az okozza, hogy mindegyik állapot befolyásolja a másikat.
 
Például a 2-es típusú diabétesz növeli az ínybetegségek kockázatát, azzal, hogy fokozza az ínygyulladást. Kimutatták, hogy az ínybetegség a nem megfelelő inzulin jelátvitelhez és az inzulinrezisztenciához is hozzájárul – és mindkettő súlyosbíthatja a 2-es típusú cukorbetegséget.
 
Számos klinikai vizsgálat mutatott rá emellett arra, hogy az intenzív fogtisztítás több hónapon át javíthatja a cukorbetegek vércukorszintjét – ez tovább bizonyítja a két betegség közötti kapcsolatot.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.