2021. 07. 20. - 10:20

Hogyan javítható a fogak közti rés?

Hogyan javítható a fogak közti rés?

Gyakori, hogy akinek rés képződött a fogai között, kevésbé meri vállalni a mosolyát. Mivel ez a közérzetét ronthatja, érdemes megoldást keresni. Ma már több módszer is van a probléma kezelésére.

A fogak közötti rés sok esetben kellemetlenséget jelent annak, aki ezzel a problémával küzd. Olykor mosolyogni is kevésbé mer, mert úgy érzi: nem szép a mosolya.
 
Napjainkban szerencsére több módszer is van a fogak közötti rés megoldására. Lássuk ezeket sorjában.
 
1.Közvetlen kötés: a fogászati vagy kozmetikai ragasztás gyors, egyszerű és gazdaságos módszer a fogak közötti rés megszüntetésére. fogresek_01
 
Az eljárás során egy gyantát választ ki a fogszakorvos, amely megfelelő a fogunk színárnyalatához, majd úgy alakítja, hogy illeszkedjen a szomszédos foghoz.
 
A ragasztó anyagot ezután UV fénnyel megszilárdítják. Ez egyetlen látogatás során elvégezhető.
 
2.Porcelán furnérok: ez a módszer is kozmetikai jellegű, de hosszabb élettartammal rendelkezik és sokkal erősebb, mint a közvetlen kötés.
 
A furnér vékony porcelándarab, mely a fognak csak a fekszíni felületét takarja el, hogy elfedje az esetleges hibákat vagy hézagokat.
 
Ezeket a laboratóriumban készítik el és a fogklinikán ragasztják fel. Hátránya, hogy költséges, néha lecsempül és szükség lehet a fogszerkezet egy részének eltávolítására, hogy a környezet megfeleljen a furnér vastagságának.
 
3.Porcelán koronák: jóval erősebbek, mint a porcelán furnérok, s általában nagyobb fogrések elfedésére alkalmasak. Körülfogják a fogat. Költségük magas, mivel laboratóriumban készülnek. Ugyanakkor, igencsak tartós megoldásnak számítanak.
 
4.Átlátszó aligner: az egyenesbe hozó eszközzel történő kezelés konzervatív és nem igényel fog-előkészítést. Ezeket azonban egy ideig viselni kell. A fogak közti rés fokozatosan tűnik el, ám mivel az aligner átlátszó, a megoldás meglehetősen esztétikus.
 
Két hátránya lehet: a kezelés ideje hosszú és nem is olcsó, azonban ez is tartós megoldás.
 
Természetesen, hogy melyik módszer lesz jó nekünk, az a fogaink állapotától is függ. Fogszakorvosunkkal közösen kell eldönteni a kezelés típusát.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.