2022. 03. 10. - 10:25

Hogyan óvjuk ínyünket és kerüljük el a rossz leheletet?

Hogyan óvjuk ínyünket és kerüljük el a rossz leheletet?

A rossz lehelet oka gyakran az ínybetegség jelenléte. Hogyan érdemes vigyáznunk fogainkra, elkerülve ezt a kellemetlen problémát?

A legtöbb ember teljesen automatikusan végzi a fogmosást. Valószínűleg kevesen teszik fel közben a kérdést maguknak: valóban jól csinálják-e a műveletet.
 
Ha azonban valamilyen probléma merül fel – lehet az a rossz lehelet is -, érdemes megvizsgálni, mit hogyan csinálunk és miként vigyázzunk a fogainkra.
 
A rossz lehelet kiváltója gyakran az ínybetegség. Amennyiben nem mosunk helyesen fogat, az érett lepedék hatására már 2-3 hét után megduzzad, pirossá válik az íny és könnyedén vérezni kezdhet.
 
iny_1
 
Ennek az oka, hogy a fogíny véredényei ilyenkor kiszivárogtatják az immunrendszer harcos sejtjeit, hogy megpróbálják elpusztítani a lepedéket. A plakk védelmi rendszere azonban „visszaveri a támadást”.
 
Mindennek eredménye az, hogy a csont – amely a helyükön tartja a fogakat - elkezd lebomlani.
 
A folyamatot előrehaladott fogínybetegségnek vagy parodontális betegségnek nevezik. Lassan és fájdalommentesen történik, de az íny egyre jobban visszahúzódik, a fogak pedig megnyúltnak tűnnek.
 
Ha az állapotot nem kezelik, a fogak fájni kezdhetnek, meglazulnak és ki is eshetnek.
 
Nem véletlen, hogy szükség van rendszeres fogorvosi ellenőrzésekre – a fogorvos ugyanis felhívja a figyelmet arra, ha káros folyamat van kilátásban.  
 
A gyakori fogmosással és fogselymezéssel szintén sokat segíthetünk, hogy elkerüljük a fogínybetegséget és minden vele járó problémát.
 
L.A.

 

https://millennium-egeszsegkozpont.hu/

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.