2020. 11. 12. - 10:05

Hogyan szüntethető meg a fogkő?

Hogyan szüntethető meg a fogkő?

A fogproblémák terén két állapottal találkozunk legsűrűbben: a fogszuvasodással és az ínybetegséggel. Mindkettőhöz köze van azonban a fogkőnek. Hogyan tudunk megszabadulni tőle?

A fogakkal kapcsolatban általában két fő problémával szembesülünk, ezek a szuvasodás, illetve a fogíny betegségei.
 
S talán kevesen tudják, hogy a fogkő kapcsán nem az esztétikai látvány a legnagyobb gond. A fogkő egy lepedék, amely a fogakra tapad, az ínytől indulva bevonatot képez a fog felszínén.
 
Mivel baktériumokat egyesít, ez a bevonat könnyen problémákat okoz a fogakban. Eltávolítása az utóbbi években egyre inkább megkövetelt beavatkozás a fogak – és általános egészségünk – megvédése érdekében.
 
A fogászati eljárás mellett mi magunk is tehetünk azonban azért, hogy a fogkő minél kevésbé alakuljon ki. Hogyan?
 
A fogkő leszedése félévente ajánlott
A fogkő leszedése félévente ajánlott
 
1.Alapos fogmosás: a fluoridos fogkrém alkalmazása nagyon fontos. A fogorvosok szerint naponta kétszer mindenképp fogat kell mosni, ennek megfelelő ideje 2 perc. Így a fog minden oldalát alaposan megtisztíthatjuk.
 
Olyan fogkefét használjunk, amelynek sörtéi puhák, így nem okozunk sérülést az ínynek.
 
2.Fogselymezés: a fogkő csupán 40 százaléka távolítható el fogmosással. A fogak között is felhalmozódik a plakk, s ezen fogselyemmel segíthetünk. Az íny vonala alatti területek szintén jobban elérhetők fogselyemmel. Érdemes minden étkezés után fogselymezni.
 
3.Szájvíz: alkalmazzunk szájvizet minden étkezést követően. Legjobb, ha tartalmaz fluoridot. Ha már küzdünk a fogkővel, kérjünk tanácsot fogorvosunktól, javasoljon ez jó szájöblítőt.
 
4.Táplálkozzunk egészségesen: a cukorban és keményítőben gazdag étrend gyakran ideális a baktériumok szájban történő meggyűlésére.
 
Igyekezzünk elkerülni az ilyen ételeket! Fogyasszunk egészségesebbeket, így nyers gyümölcsöket, zöldségeket, melyek nemcsak hasznos tápanyagokkal látják el a szervezetet, hanem segítenek a fogak tisztításában is rágás közben.
 
5.Gyakori fogorvosi ellenőrzés: a legtöbb ember nem megy fogorvoshoz, míg csak nincs valami panasza. Pedig a legokosabb minden félévben ellenőriztetni fogainkat. A professzionális fogkőmentesítést szintén érdemes ilyen gyakran végeztetni, mely segít megelőzni a fogszuvasodást és az ínybetegséget.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.