2022. 05. 19. - 09:35

Hogyan válasszunk fogkefét és mikor dobjuk ki?

Hogyan válasszunk fogkefét és mikor dobjuk ki?

A fogkefe rendkívül fontos eszköz a fogak egészségesen tartásában, ezért sem mindegy, milyet használunk és mikor cseréljük le.

A fogkefe a legalapvetőbb eszköz az egészséges fogak megőrzéséhez. Sokan nem gondolnak azonban bele, milyet érdemes választaniuk és nem tudják azt sem, mikor célszerű azt újra cserélni. 
 
Kevesen tudatosak a döntésben, vajon kézi vagy elektromos, kemény vagy puha sörtéjű fogkefe legyen-e a választott.
 
A fenti kérdésekre adott választ Jane Cotter, a Texas A&M Egyetem Fogorvosi Főiskolájához tartozó Caruth School of Dental Hygiene munkatársa.
 
Mikor cseréljük fogkefét?
 
Sokan ragaszkodnak egy kedvenc fogkeféhez és addig használják, amíg az teljesen el nem kopik. Cotter azonban felhívja a figyelmet arra: gyakrabban kell fogkefét cserélni, mint gondolnánk.
 
A fogkefe a legalapvetőbb eszköz az egészséges fogak megőrzéséhez
A fogkefe a legalapvetőbb eszköz az egészséges fogak megőrzéséhez
 
Fontos, hogy 3 havonta lecseréljük a fogkeféket. A 3 hónapnál hosszabb ideig használt fogkefék elkophatnak és károsíthatják a fogínyt. Ez a határidő a kézi és elektromos fogkefefejekre egyaránt vonatkozik, a keféket azonban olykor korábban szükséges cserélni.
 
Amennyiben a fogkefe sörtéi kikopnak vagy szétterülnek, másik kefét kell venni – javasolta Cotter.
 
Hozzátette, vannak fogkefék, amelyek a színüket idővel megváltoztató sörtékkel rendelkeznek, így segítenek a pácienseknek megtudni, mikor kell váltani.
 
Ha valaki beteg volt, a fogkeféket és a fogkefefejeket is szükséges lecserélni. A vírusok, beleértve a megfázást, az influenzát és a koronavírust, nedves környezetben szaporodnak és fizikai érintkezés útján is terjedhetnek. Amíg betegek vagyunk, másokkal közös fogkefetartót sem ajánlatos használni!
 
Fontos továbbá, hogy a fogkefét függőlegesen, a szabad levegőn tároljuk, legyen módja megszáradni két használat között. Ez segít szabályozni a baktériumok és gombák növekedését a sörtéken – mondta Jane Cotter.
 
Melyik a legjob fogkefe?
 
A folyamatos kutatások alapján az elektromos fogkefék jobban tisztítanak, mint a kézi típusok. A legtöbb elektromos fogkefe 2 perces időzítővel rendelkezik, amely 30 másodpercenként sípol vagy pulzál, hogy figyelmeztesse a felhasználót: térjen át a száj másik negyedére vagy területére.
 
Néhány új fogkeféhez olyan alkalmazás is tartozik, amely megmutatja a felhasználónak, hol nem tisztította meg még teljesen a fogait.
 
Vannak, akik a kemény sörtéjű fogkefét kedvelik, ám a fogorvosok általában nem ajánlják ezt. Cotter szerint a szilárd vagy kemény fogkefék valójában károsíthatják a fogzománcot, ezért jobb, ha puha sörtéjű típust használunk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.