2021. 10. 27. - 10:35

Így befolyásolhatja az asztma a fogakat és az ínyt

Így befolyásolhatja az asztma a fogakat és az ínyt

Tudtuk-e, hogy az asztma tünetei negatív hatással lehetnek a száj és a fogak egészségére? Fontos megérteni a kettő közötti összefüggést, hogy megőrizhessük egészségünket.

Az asztma negatív hatást gyakorolhat a száj és a fogak egészségére. Nem mindig volt persze ismert a jó szájhigiénia és a szervezet általános egészségi állapota közötti kapcsolat.
 
A szájüreg vagy az íny betegségei azonban egyértelműen okozhatják egészségi állapotok kialakulását vagy súlyosbodását. Ha hallottunk is arról, hogy van összefüggés a száj egészsége és az egész testben létrejövő gyulladás között, az asztma és a száj egészsége közötti kapcsolatról nem feltétlenül tudhatunk.
 
A neves endodontológus és esztétikai fogorvos, dr. Damini Agarwal közelebbről rávilágított arra, hogyan függ össze a két dolog.
 
Az asztma és a szájon át történő lélegzés negatívan hat a száj és a fogak egészségére
Az asztma és a szájon át történő lélegzés negatívan hat a száj és a fogak egészségére
 
Az asztmás emberek egyik legfőbb gondja a szájszárazság. A betegség miatt kialakuló állapot két okból jelentkezik: az egyik, hogy az asztma időnként korlátozza a légáramlást, ezért a páciensek nagyobb valószínűséggel lélegeznek a szájon és nem az orron át.
 
Az asztmával kisebb mértékű nyáltermelődés is jár, de a nyál minősége is gyengébb lehet. Ha szájon át lélegzünk, s ehhez jön a kevesebb nyáltermelődés, a szájszárazság tartós lehet, s ennek számos negatív hatása van a száj egészségére nézve.
 
Az asztma tehát befolyásolja a szájban lévő nyál minőségét és mennyiségét, ám aggodalomra adhatnak okot a betegségre használt kezelések is. Az általában javasolt inhalátor gyakori asztmakezelési eszköznek számít, mely azonban fokozhatja a szájlégzés miatti szájszárazságot – s ezzel a szájszövetek kiszáradásának fokozott kockázatát is.
 
Gondot okozhat az is, hogy az asztmások gyakran allergiásak. Az orrmelléküreg-elzáródás még inkább növeli a szájszárazság kialakulásának esélyét.
 
Dr. Damini Agarwal hangsúlyozta, hogy az elégtelen nyáltermelés a szájban számos száj-egészségügyi probléma gyökere lehet, hiszen a nyál elengedhetetlen ahhoz, hogy kordában tartsa a baktériumok túlszaporodását.
 
Amennyiben a baktériumok túlszaporodnak, a páciensek olyan szövődményekkel szembesülhetnek, mint a fogínygyulladás, a fogszuvasodás és a szájüregi candidiasis.
 
A szájban lévő baktériumok számának növekedése ugyanakkor az egész szervezetre kihat, mivel a rossz fogászati ​​egészség idővel szisztémás problémákhoz vezet.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.