2019. 10. 08. - 10:55

Így kapcsolódik a fogvesztés a szívbetegséghez

Így kapcsolódik a fogvesztés a szívbetegséghez

Ha hiányoznak egy ember fogai, nagyobb valószínűséggel alakul ki nála szív- és érrendszeri betegség – állapította meg egy új tanulmány.

Bár erről korábban is többször esett már szó, most újabb tanulmány bizonyította, hogy a hiányzó fogak nagyobb valószínűséggel okoznak szív- és érrendszeri megbetegedést – kutatók erről az ACC közel-keleti konferenciáján számoltak be.
 
A szakemberek szerint azok a felnőttek, akik elveszítettek több fogat nem traumás események miatt, magasabb kockázattal néznek szembe kardiovaszkuláris betegségekkel.
 
Ha egy ember fogai kiesnek, egyéb egészségügyi problémák is felmerülhetnek nála. A fogorvosoknak, klinikai szakembereknek ajánlaniuk kellene, hogy ebben a korcsoportban az emberek megfelelő fogászati- egészségügyi ellátást kapjanak, elsősorban a fogak elvesztéséhez vezető betegségek megelőzése érdekében. Csökkenteni kell a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is” – fejtette ki Hamad Mohammed Qabha, az Imam Muhammad Ibn Szaúd Iszlám Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.
 
Nagyobb eséllyel alakul ki szív-és érrendszeri betegség hiányzó fogak esetén
Nagyobb eséllyel alakul ki szív-és érrendszeri betegség hiányzó fogak esetén
 
A szájüregi betegségek és a szív- és érrendszeri betegségek közötti okozati összefüggés nem ismert, vagyis a kutatók ebben a tanulmányban elvégezték a 2014-es viselkedéskockázati tényező-felügyeleti rendszer másodlagos elemzését, mely olyan fogakkal foglalkozott, amelyek elvesztését nem trauma okozta – illetve a szív-és érrendszeri problémákkal, beleértve a szívrohamot, anginát és a stroke-ot.
 
A tanulmány 316.588 résztvevőt foglalt magába, Amerikából és a hozzá tartozó területekről, 40 és 79 év közötti emberek voltak az alanyok.
 
Összességében 8 százalékuknak nem volt foga, s 13 százalékuk küzdött szív- és érrendszeri betegséggel.
 
A szív- és érrendszeri betegségben szenvedő és fogatlan emberek száma 28 százalék volt, összehasonlítva őket a csupán 7 százalékkal, akiknek volt kardiovaszkuláris betegségük, de fogaik megvoltak.
 
Kiderült ugyanakkor, hogy akiknek 5 vagy 6 – esetleg több – foga hiányozott, de nem az összes, hajlamosabbak voltak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Akkor is, ha a kutatók számításba vettek egyéb tényezőket is, így a kort, nemet, alkoholfogyasztást, dohányzást, diabéteszt és fogorvosi látogatások rendszerességét.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.