2020. 05. 26. - 10:35

Így könnyíti a fogimplantációt a mesterséges intelligencia

Így könnyíti a fogimplantációt a mesterséges intelligencia

Ahhoz, hogy egy fogászati implantátum pontos méretét és pozícióját megtervezzék, a fogorvosoknak néhány információt tökéletesen kell tudniuk. Ebben a mesterséges intelligencia rendkívül sokat segíthet.

A fogászati ​​implantátum műtétek igencsak alapos tervezést igényelnek. Ha valamiben, akkor ebben igen komoly segítséget jelent a mesterséges intelligencia.
 
Az implantátum méretének és helyzetének megtervezéséhez a fogorvosoknak tisztában kell lenniük az ún. mandibuláris csatorna pontos helyével, mely az áll alsó állományának mindkét oldalán található, s ez foglalja magába az alveoláris ideget.
 
Az alsó állkapocs anatómiailag összetett szerkezetű. Az orvosszakértők röntgen és számítógépes tomográfia (CT) modelleket használnak az ilyen struktúrák kimutatására és diagnosztizálására.
 
A fogorvosok és a radiológusok jellemzően manuálisan határozzák meg - a röntgen- vagy CT-vizsgálat segítségével - a mandibuláris csatornák helyét, mely a feladatot fárasztóvá és időigényessé teszi. Vagyis, ennek automatizálása jóval könnyebbé teheti munkájukat és a fogimplantátumok behelyezését.
 
A mesterséges intelligencia nagymértékben megkönnyítheti az implantátumok megtervezését
A mesterséges intelligencia nagymértékben megkönnyítheti az implantátumok megtervezését
 
A probléma megoldására az FCAI Finn Mesterséges Intelligencia Központ, a Tampere Egyetemi Kórház, a Planmeca és az Alan Turing Intézet kutatói új modellt dolgoztak ki, amely pontosan és automatikusan mutatja a mandibuláris csatornák pontos helyét.
 
A modell alapja a mély idegi hálózatok képzése és használata. A kutatók ún. 3D kúpos geometriai CT (CBCT) szkennelésekből álló adatkészlet segítségével képezték ki a mesterséges intelligencia-modellt. Konvolúciós felépítésen alapszik, amely a lehető leggyorsabbá és adatok szempontjából hatékonyabbá teszi a modellt.
 
Egyszerű esetekben - amikor a betegnél nem áll fenn különleges állapot, például csontritkulás - a modell ugyanolyan pontos, mint egy fogszakorvos.
 
A legtöbb beteg ebbe a kategóriába tartozik. „Bonyolultabb esetekben szükség lehet a becslés kiigazítására, tehát még nem beszélhetünk teljesen önálló rendszerről” – mondta el Joel Jaskari,  doktorjelölt, a kutatási cikk első szerzője.
 
A mesterséges intelligencia használatának egy másik egyértelmű előnye is: a tény, hogy a gép minden alkalommal ugyanolyan gyorsan és pontosan végzi el a munkát.
 
„Kutatási munkánk célja azonban nem a radiológusok helyettesítése, hanem az, hogy gyorsabban és hatékonyabban végezzék munkájukat, legyen idejük a legbonyolultabb esetekre összpontosítani” - tette hozzá Kimmo Kaski professzor.
 
A Planmeca egyébként egy finn cég, mely fogászati ​​berendezéseket, 2D és 3D képalkotó berendezéseket és szoftvereket fejleszt, gyárt és forgalmaz - együttműködik az FCAI-val.
 
A vállalat jelenleg integrálja a bemutatott modellt külön szoftverébe, amelyet a Planmeca 3D tomográfiai berendezéssel együtt lehet majd alkalmazni.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.