2019. 12. 17. - 10:40

Így segíthetjük fogaink regenerálódását

Így segíthetjük fogaink regenerálódását

A fogászok tisztában vannak azzal, hogy a fogzománc képes regenerálódni. Bizonyos esetekben ez már nem lehetséges, de léteznek természetes módok a szuvasodás visszafordítására.

A fogak képesek megújítani magukat, azaz regenerálódnak. Az általános vélekedés az, hogy ha egyszer a szuvasodás áthaladt a dentinen – a fogzománc alatti rétegen -, már nem lehetséges a gyógyítása fogászati beavatkozás nélkül.
 
Hogyan regenerálódnak a fogak természetes módon?
 
Ahhoz, hogy a fogaknál ezt a természetes folyamatot segítsük, az alábbi dolgoknak fontos megfelelni:
 
-legyen elegendő ásványi anyag az étrendünkben
 
-legyen megfelelő mennyiségű zsírban oldódó vitamin az étrendünkben, vagyis A, D, E és K-vitamin.
 
-lényeges, hogy biológiailag mennyire hozzáférhetőek ezek a vitaminok és mennyire szívja fel őket a szervezet. Kiderült, hogy ezt nagymértékben befolyásolja a fitinsav jelenléte az étrendben.
 
Mit jelent ez gyakorlatilag az étrend tekintetében?
 
Nem lehetséges, illetve nem is szükséges a fitinsav teljes eltávolítása az étrendből. Amit tenni lehet: gondoskodjunk arról, hogy minimálisra csökkentsük az olyan élelmiszerek mennyiségét, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák a fitinsavat.
 
A zöldségek fogyasztása a fogak szempontjából is előnyös
A zöldségek fogyasztása a fogak szempontjából is előnyös
 
Bizonyos eljárások, így az áztatás és erjesztés, csökkenthetik a fitinsav-tartalmat – ezeket nem árt alkalmazni, jobb azonban, ha az ételeket teljes mértékben kerüljük.
 
Milyen élelmiszerekre figyeljünk oda?
 
A diófélék magas fitinsav-tartalommal rendelkeznek. Ezt jelentősen lecsökkenthetjük, amennyiben a diót sóban vagy citromos vízben egy éjszakán át áztatjuk, majd átöblítjük és kiszárítjuk sütőben. Az eljárás időt igényel, de elvégezhető olyan dolgokkal, mint a dió vagy a bab, illetve búza – utóbbival jóval intenzívebben megoldható, ráadásul a búza több fitinsavat tartalmaz.
 
A gabona különösen jobb áztatva, erjesztve - a folyamat ugyanakkor nem zárja ki teljes mértékben a gabona egyéb káros tulajdonságait.
 
A fitinsav leggyakoribb élelmiszer-forrásainak elkerülése szintén segítheti a fogak természetes remineralizációját.
 
Bizonyára észrevettük, hogy a húsok, tojás, zöldségek és egészséges zsírok nincsenek a magas fitinsav-tartalmú ételek listáján. Ezek az élelmiszerek magasabb mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, s tápanyagokban is gazdagabbak.
 
Érdemes tehát inkább ezekre koncentrálni, ha a fogak természetes remineralizációja a cél.
 
László Adrienn
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.