2023. 10. 25. - 09:20

Így ültet be fogászati implantátumot egy robot

Így ültet be fogászati implantátumot egy robot

Futurisztikusnak hangzik, hogy a fogászati implantátumokat 3D nyomtató készíti el, majd pedig egy robotfogorvos ülteti őket a páciens szájába. Márpedig ma már valóság. De hogyan zajlik mindez?

Napjainkban már nem jövőbeli elképzelés, hogy egy fogászati robot végezzen el implantátum-beültetést. A Yomi robotot 2017-ben Kínában már letesztelték: magától beültetett két fogpótlást egy páciens szájába.
 
A kínai Xi'an egyik klinikájának robotfogorvosa végezte a beavatkozást, felügyelet mellett, de önállóan, az egészségügyi személyzet közreműködése nélkül. Mindkét implantátumot 3D nyomtatón nyomtatták ki.
 
Nem szakmabeliek számára nehéz elképzelni, hogyan is történhet ilyesmi. Az ember egyébként is hajlamos nem bízni a
robotokban, amelyek azonban kellő kiképzéssel valóban képesek önállóan még operálni is.
 
Hogyan zajlott a beavatkozás? A sikeres műtét 1 órán át tartott. A rendelő ápolószemélyzete nem vett részt benne aktívan, csak megfigyelőként volt jelen.
 
A robotfogorvos precízen beülteti a fogimplantátumot a páciens szájába
A robotfogorvos precízen beülteti a fogimplantátumot a páciens szájába
 
A páciensen először CT-vizsgálatot végeztek, majd 3D digitális modellt alkottak az összes fogáról és az állkapcsáról. Ezután egy adott címkézési rendszert használtak a robot vezetésére.
 
Az implantátum beültetési hibája 0,3 mm-nél kisebb volt, ami még egy tapasztalt fogorvostól is elfogadható egy ilyen típusú műtétnél. Ebben a verzióban a robot egy sor előre programozott parancsot követett, a megadott eljárásokat sorrendben és szakemberek felügyelete mellett hajtotta végre.
 
Egy bizonyos fokú autonómia azonban továbbra is fennállt: a robot alkalmazkodott a páciens mozdulataihoz és korrekciókat hajtott végre a műszer pályáján.
 
S hogy miért is volt szükség robotra?
 
A kínai szakembereket a szakképzett implantológusok hiánya és a műtéti hibák százalékos arányának csökkentése késztette egy ilyen típusú fogászati robot megalkotására.
 
Az újdonság több mint sürgős volt, mivel a legfrissebb adatok alapján Kínában legalább 400 millió embernek volna szüksége fogimplantátumra, de hiányzik a képzett orvos.
 
Vagyis a kereslet sokszorosan meghaladja a kínálatot, egy ilyen technológia tömeges bevezetése pedig - legalábbis hosszú távon -, megoldhatja a gondot. A fejlesztők úgy vélik, a robotok alkalmazása orvosolja a szakképzett fogorvosok hiányának problémáját az országban.
 
Évente körülbelül 1 millió implantátumot helyeznek be a pácienseknek Kínában, ám sokuknak vissza kell térniük az orvoshoz a műtéti hibák miatt.
 
A robotok használata kevésbé invazívvá teszi a fogászati eljárásokat és a gyógyulási időt is mérsékeli.
 
A szakértők szerint a robotsebészet - bár minimális emberi közreműködésre még szükség van -, nagyobb pontosságot tesz lehetővé. A robotok olyan összetett sebészeti beavatkozások elvégzésére is alkalmazhatók, amelyek egyébként elérhetetlenek lennének.
 
Természetesen vannak sajátos kockázatok és sajnálatos következmények - egy 14 évre visszamenő, efféle gyakorlatot vizsgáló retrospektív tanulmány szerint az Egyesült Államokban 144 beteg halt meg géphasználattal összefüggésben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a robotokkal végzett műtét kevésbé biztonságos, mint a nélkülük végzett műtét - mivel a halálesetek bizonyos százaléka mindig előfordulhat.  
 
Ebben az esetben a sikertelen kimenetelek száma az összes robotműtétnek csupán a töredéke. Ráadásul az irány folyamatosan fejlődik - a technológia egyre javul a sikertelen műveletek kockázatának minimalizálása érdekében.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.