2024. 03. 12. - 09:10

Így vezethet a nem egészséges fogíny szívproblémákhoz

Így vezethet a nem egészséges fogíny szívproblémákhoz

Egészséges fogíny egészséges szívet eredményez – de vajon hogyan függ össze a kettő egymással? Hogyan védhetjük meg a szívünket megfelelő szájhigiéniával?

Mit arról már sokszor hallhattunk és olvashattunk, a száj, a fogak egészséges az általános egészséghez is hozzájárul. Sőt, ha megfelelő az íny állapota, az a szívünket is megóvja. De milyen kapcsolat van a kettő között?
 
A közelmúltban dr. Frank Nichols, az amerikai, Connecticut-i Egyetem Fogászati Iskolájának parodontológus professzora beszélt az íny egészsége és a szív egészsége közötti összefüggésről.
 
A fogágybetegség (különösen a parodontitis) a fogak körüli résben felhalmozódó mikrobiális organizmusokkal jár, amelyek fokozhatják az ínygyulladást vagy az íny kipirosodását, valamint a fogmosással vagy fogselyem használatával járó vérzést.
 
A parodontális betegség helyein feltárt számos különböző típusú organizmus közül csak néhányat tekintenek kritikusnak a parodontitis előfordulása szempontjából. Ezek az organizmusok azonban képesek bejutni az ínybe, s ezzel fokozott gyulladás jelentkezhet, a fogakat tartó szövetek pusztulása léphet fel.
 
 
A nem egészséges a fogíny szívproblémákhoz vezethet
A nem egészséges a fogíny szívproblémákhoz vezethet
 
Ezen organizmusok közé tartozik a Porphyromonas gingivalis, amely számos virulenciafaktort termel, s ezek elősegíthetik a fog körüli szövetek helyi elpusztulását. Emellett, a P. gingivalis bejuthat a véráramba és aktiválhatja a monocitáknak nevezett fehérvérsejteket, amelyek aktiválódásuk után megtapadhatnak az artériák falán, vagy behatolhatnak azokba.
 
Az artériák falai mindenképpen begyulladnak, felhalmozzák a koleszterint és más lipideket a gyulladásos sejtekben.
 
Egy másik mechanizmus az artériafal gyulladásának elősegítésére a bakteriális virulencia faktorok közvetlenül az artériák falába történő lerakódása, amely szintén a krónikus gyulladás elősegítését eredményezheti.
 
Az artériák falának ezen elváltozásai alteroszklerotikus plakkok képződéséhez vezetnek, amelyek végső soron az artériák elzáródását eredményezhetik, s ez szívrohamot, stroke-ot vagy egyéb súlyos szív- és érrendszeri problémákat okozhat.
 
Kutatása során dr. Frank Nichols és munkatársai a P. gingivalis és számos más mikrobiális faj által termelt új lipidosztályokat jellemezte ugyanazon a baktérium törzsön belül (Bacteroidota). Ezek a lipidek bőségesen előfordulnak a fogágygyulladás helyéről származó beteg fogakon, de a szervezetben is visszanyerődnek, beleértve a vért, az artériák falát ateroszklerotikus plakkokkal, az agymintákat és a gyomor-bélrendszert.
 
A gasztrointesztinális traktus a bakteriális lipidek fő forrása lehet, amelyek a szervezetben visszanyerődnek. Ha a vér ezekkel a lipidekkel szennyeződik, az szisztémás immunsejtek aktiválódásához vezethet és ezen aktiválási folyamatnak egy része magában foglalhatja az artériák falának megváltozását - ami atheroscleroticus plakkok kialakulását eredményezheti. Egyéb jelentős szisztémás hatások is előfordulhatnak.
 
Ami a parodontális betegségek mikrobiális virulencia faktorainak vizsgálataként indult, az kiterjedt más fontos szisztémás problémákra - beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket is.
 
Ezen lipidek hatását az autoimmun betegségek folyamataira, illetve a máj koleszterin-anyagcseréjére dr. Robert Clark, az immunológia professzora és Dr. Chris Blesso, a Táplálkozástudományi Tanszék docense és kutatócsoportjaik értékelik – mondta el dr. Frank Nichols.
 
Ha szerepel a kórtörténetében szívprobléma...
 
A professzor a parodontális betegséget illetően elmondta: az érdeklődésre számot tartó új lipidek felhalmozódnak a fogakon, miközben a bakteriális plakk organizmusok elpusztulnak és fogkővé mineralizálódnak.
 
Az ínysulcusban képződő fogkő nagyon magas szinten tartalmaz P. gingivalis lipideket, amelyek hozzájárulhatnak specifikus lipidek felhalmozódásához a beteg fogínyszövetekben. A szubgingivális fogkő felhalmozódása viszonylag lassú, azonban ha nem távolítják el rendszeres tisztítással, a fogkő idővel felhalmozódik, így nehezebb lesz eltávolítani és nagyobb mennyiségű bakteriális lipid marad vissza.
 
Mindkét folyamat nyilvánvalóbbá válhat az életkor előrehaladtával. Éppen ezért az időszakos fogtisztítás elengedhetetlen a parodontitis progressziójának megelőzése érdekében.
 
A periodontális betegség gyakori tünetei és az íny egészségének megőrzése
 
A fogágybetegség gyakori jelei a megnagyobbodott/kivörösödött íny és a fogak tisztítása során fellépő fogínyvérzés.
 
 
Amennyiben ezek a jelek nyilvánvalóak az esetünkben, fontos, hogy konzultáljunk fogorvosunkkal. Ha a betegséget nem kezelik, a hosszú távú progresszió a fogak kilazulásához vagy a fogak elvesztéséhez vezethet.
 
A fogágy egészségének megőrzése megköveteli a napi fogmosást és fogselyem használatát, valamint a fogorvos/higiénikus rendszeres vizsgálatát és tisztítását. Vagyis, mi magunk és fogorvosunk egyaránt felelős a parodontális egészség megőrzéséért.
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.