2021. 10. 05. - 09:50

Íme a legjobb, bizonyított eszközök a fogak ápolására

Íme a legjobb, bizonyított eszközök a fogak ápolására

Mely szájhigiénés eszközök előzik meg valójában az ínybetegségeket? A Buffalo Egyetem új kutatása igyekezett elkülöníteni a tényeket a fikciótól. Lássuk az eredményt.

Vajon a probiotikumok megakadályozzák az ínybetegségeket? Szükséges-e a fogselyem használata? Sokan nem tudnának magabiztosan válaszolni a kérdésekre, számos, egymásnak ellentmondó információ miatt.
 
A Buffalo Egyetem a közelmúltban elvégzett egy kutatást, mely a tények fikciótól van elkülönítésére törekszik, annak megállapítása során, mely szájhigiénés eszközök előzik meg valójában az ínybetegségeket.
 
A szakemberek a Journal of the International Academy of Periodontology folyóiratban közölték eredményeiket, mely a különböző szájhigiénés eszközök hatékonyságát vizsgálta.
 
Kiderült, mi nyújt védelmet az ínygyulladás és a fogágy-gyulladás ellen
Kiderült, mi nyújt védelmet az ínygyulladás és a fogágy-gyulladás ellen
 
Megállapításaik szerint csupán néhány, bárki által elvégezhető módszer nyújt plusz védelmet az ínygyulladás és a fogágy-gyulladás ellen - azon túl, hogy rendszeresen fogat mosunk egy viszonylag jó fogkefével.
 
Jelenleg az összes többi szájhigiénés beavatkozás hatékonyságát elégtelen bizonyíték támasztja alá – mondta el Frank Scannapieco, Ph.D., a Buffalo-i Egyetem Fogorvostudományi Iskolájának fő kutatója, szájbiológia tanár és professzor.
 
Az eredmények véleménye szerint segítenek a fogorvosoknak és általában mindenkinek, hogy a legjobb gyakorlatokat alkalmazzák az ínybetegségek megelőzésére, ami egyébként – az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szerint - a 30 éves és ennél idősebb felnőttek közel felét érinti csak az Egyesült Államokban.
 
A páciensek biztosak lehetnek benne, hogy a kutatás által is támogatott szájápolási eszközök és gyakorlatok megakadályozzák a fogágy-betegség kialakulását és előrehaladását, amennyiben rendszeresen és megfelelően végzik őket” – szögezte le Scannapieco.
 
„Remélem, a kutatás tudatosítja a bizonyítékokat, hogy átfogó, érthető és egyedülállóan hasznosak legyenek minden szájhigiénés szakember és beteg számára” – tette hozzá Eva Volman, a tanulmány első szerzője, rezidens fogorvos az Eastman Szájegészségügyi Intézetben, aki korábban maga is a Buffalo Egyetemen tanult.
 
A kutatásban részt vett Elizabeth Stellrecht, az egyetem egészségtudományi könyvtári szolgáltatásainak ideiglenes vezetője is.
 
Ami tehát valóban bevált: egy alap fogkefe; interdentális kefe; vízszedő; klórhexidin-glükonát (CHX), cetilpiridinium-klorid (CPC) és az illóolaj (Listerine) szájöblítők.
 
Scannapieco kiemelte, hogy a fogmosás a napi szájhigiéné alapköve, mely megbízható módja a lepedék kordában tartásának.
 
A számos vizsgált szájöblítési módszer közül a CHX, CPC és illóolaj-alapúak (például Listerine) hatékonynak bizonyultak a plakk és az ínygyulladás csökkentésében.
 
Miközben az ínygyulladás elleni küzdelemben nem hatékonyak, azért a fogvájók is hasznosak voltak az íny egészségének ellenőrzésében – jegyezte meg Scannapieco.
 
Ha ugyanis valaki fogvájóval óvatosan megdörzsöli az ínyt és figyelemmel kíséri a vérzést, felismerheti az ínybetegség jeleit.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.