2022. 05. 12. - 10:30

Íme a mesterséges intelligencia-alapú fogszuvasodás-felismerő

Íme a mesterséges intelligencia-alapú fogszuvasodás-felismerő

Van rá esély, hogy már a közeljövőben mesterséges intelligencia segítsen megtalálni a fogszuvasodásokat egy páciens szájában. A felismerő MI-modell előállt.

Mint az már ismert, ahhoz, hogy egy fogat zökkenőmentesen meg lehessen javítani és menteni, nem árt, ha időben felfedezi a fogorvos a bajt. Természetesen, ehhez a páciensnek is rendszeresen járnia kell a fogászához.
 
Ahhoz viszont, hogy időben észre lehessen venni egy szuvasodást, fontos az alapos képzettség és tapasztalat.
 
Mostantól a felfedezésben a mesterséges intelligencia is segíthet. Új, mesterséges intelligencia-vezérelt szuvasodás-felismerő rendszert engedélyezett ugyanis a közelmúltban az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA).
 
Mesterséges intelligencia alapú fogszuvasodás-felismerő segíthet a fogorvosoknak
Mesterséges intelligencia alapú fogszuvasodás-felismerő segíthet a fogorvosoknak
 
Ez lehetővé teszi, hogy az MI-alapú rendszert élesben is bevethesse az azt kifejlesztő VideaHealth cég.
 
Elmondásuk alapján a felismerő algoritmus alkalmazásával 43 százalékkal csökkent azon szuvas részek száma, amelyeket a fogorvosok nem vettek észre. Mi több, a hibásan észlelt szuvasodások száma is 15 százalékkal mérséklődött.
 
A legelőnyösebb az volt, hogy a mesterséges intelligencia használata mindig javított a teljesítményen, függetlenül attól, mennyire volt tapasztalt a fogász.
 
Az algoritmus felülvizsgálja a fogakról készített röntgenfelvételeket.
 
Kiképzése több mint 100 millió adatponttal történt, melyeket a fogászatban működő szervezetktől, egyetemektől, biztosítóktól gyűjtöttek össze a szakemberek. Az adatokból aztán igen precíz modellt készítettek, s ezt használva tanulta meg felismerni a mesterséges intelligencia a fogak állapotát.
 
Ennek köszönhetően meglehetősen pontos másodvéleménnyel képes segíteni a fogorvosok munkáját.
 
Használata mindenképp megéri, hiszen a fogszuvasodás időben történő felismerésével sokkal kevésbé invazív beavatkozással és kisebb költséggel segíteni lehet a fogakon.
 
A mesterséges intelligencia alapú felismerő rendszer a legtöbb, fogászatban ma alkalmazott szoftverrel kompatibilis, s csupán pár perc alatt telepíteni lehet. Az FDA-jóváhagyást követően Amerikában hamarosan meg is jelenhet a rendelőkben.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.