2018. 07. 05. - 10:10

Implantátumot készített a robot fogorvos

Implantátumot készített a robot fogorvos

Első operációját már elvégezte egyedül egy robot fogorvos – a 3 dimenzióban nyomtatott fogakat sikeresen behelyezte a páciens szájába. Kínában komoly fogászhiánytól tartanak az elkövetkező években, ezért a robotok fejlesztése nagy segítség lehet.

Robot vitt végig egy implantálást Kínában anélkül, hogy ember segítségét igénybe vette volna. Először eset meg ilyen a fogászat történetében 2017 szeptemberében.

Noha a fogorvosok csapata jelen volt az implantátum-operációnál, csak felügyelték a robotot, amely önállóan végezte el a beavatkozást a Shaanxi tartományban levő Xianban.

Az új fogak beültetése már megy a robotnak is - elvégezte első műtétjét

Az új fogak beültetése már megy a robotnak is - elvégezte első műtétjét

A betegnek két új fogat hoztak létre 3D nyomtatás segítségével, ezt ültette be sikerrel a hölgy szájába a robot a South China Morning Post beszámolója szerint.

Magát a mesterséges intelligenciával működő gépet a pekingi Beihang Egyetem és a Negyedik Katonai Orvostudományi Egyetem Fogászati ​​Kórháza fejlesztette ki.

Dr. Zhato Yimin, a kórház munkatársa a lapnak elmondta, hogy a robotot kimondottan fogászati beavatkozásokra tervezték, elkerüli a hibákat is, amelyeket az ember esetlegesen elkövethet.

Beprogramozott parancsokat követett az implantálás során, de képes volt alkalmazkodni a páciens mozgásához.

A robotot egyébként azért is hozták létre, hogy segítsen megbirkózni a Kínában egyre inkább problémává váló szakértő fogorvos hiánnyal. Hong Kong és Szingapúr egyaránt küzd ezzel, ezért félő, hogy a betegeknek egy idő után kevésbé képzett fogászokhoz kell fordulniuk.

Kínában nagyjából 400 millió embernek van szüksége új fogakra.

A szakemberek szerint a robot műtétek, vagy azok, amelyekben robot segít, lehetővé teszik az orvosok számára, hogy bonyolultabb beavatkozásokat is precízen elvégezzenek.

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.