2022. 10. 18. - 09:50

Ínybetegség? – Rák is lehet belőle

Ínybetegség? – Rák is lehet belőle

Nagyon nem árt odafigyelni a fogak, az íny egészségre. A rákos megbetegedések is összefüggésbe hozhatók ugyanis az ínybetegségekkel.

A száj, a fogak megfelelő ápolása rendkívül fontos, ha fenn akarjuk tartani az egészségünket. Az ínybetegség sajnos több egészségügyi állapottal is kapcsolatba hozható, köztük a szív- és érrendszeri betegségekkel és a diabétesszel.
 
Az ínybetegségek azonban számos ráktípus kialakulásának nagyobb kockázatával is összefüggésben állnak.
 
Tanulmányok rámutattak: azoknál a betegeknél, akiknek kórtörténetében szerepel az ínybetegség, 43 százalékkal magasabb a nyelőcsőrák és 52 százalékkal nagyobb a gyomorrák rizikója.
 
Az ínybetegségek számos ráktípus kialakulásának nagyobb kockázatával is összefüggésben állnak
Az ínybetegségek számos ráktípus kialakulásának nagyobb kockázatával is összefüggésben állnak
 
Más kutatások arról is beszámoltak, hogy a krónikus fogínybetegségben szenvedőknél 14-20 százalékkal magasabb a valószínűsége bármilyen típusú rák kialakulásának.
 
Ugyanez a tanulmány azt is kimutatta, hogy 54 százalékkal nagyobb a hasnyálmirigyrák kockázata is.
 
A kutatók számára ma sem teljesenvilágos, miért létezik ez a kapcsolat.
 
Egyesek szerint köze van a gyulladáshoz, amely az ínybetegségek és a rák egyik tényezője. A gyulladás megzavarja azt a környezetet, amelyre a sejteknek szükségük van ahhoz, hogy egészségesek maradjanak és megfelelően működjenek – ez pedig az ínybetegségek és a tumornövekedés esetében is az előrehaladásának fontos tényezője.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.