2022. 09. 08. - 09:45

Ínyvisszahúzódás – Kezelés és megelőzési lehetőségek

Ínyvisszahúzódás – Kezelés és megelőzési lehetőségek

Sokak számára jelent problémát az íny visszahúzódása, különösen, ha tünetekkel is jár. Milyen kezelési lehetőségek vannak és hogyan előzhetjük meg a gondot?

Viszonylag gyakori probléma az íny visszahúzódása vagy ínyrecesszió, melynek következtében a foggyökerek sokkal jobban ki vannak téve a külső hatásoknak.
 
Mivel szabaddá válnak, a szuvasodás, a fertőzés esélye nagyobb, ahogy annak a kockázata is megnő, hogy elveszítjük a fogainkat. 
 
Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?
 
Az enyhe ínyrecesszió legtöbb esetben nem igényel kezelést. A fogorvosok tanácsot adhatnak a megelőzést illetően és felajánlhatják az íny megfigyelését. Hatékony korai beavatkozás az is, ha a páciens elsajátít egy alapos, de gyengéd fogmosási technikát.
 
Ínyvisszahúzódás – Kezelés és megelőzési lehetőségek
Ínyvisszahúzódás – Kezelés és megelőzési lehetőségek
 
Azok számára azonban, akiknek szükséges a kezelés, a fogorvos egy vagy több lehetőséget javasolhat.
 
-Érzéketlenítő szerek, lakkok és dentin kötőanyagok használata: ezen termékek célja a szabaddá vált foggyökér érzékenységének csökkentése. A deszenzitizáló szerek kezelik az idegi tüneteket és segítenek megőrizni a szájhigiéniát, megkönnyítve az érzékeny fogak tisztítását.
 
-Kompozit helyreállítás: ilyen esetben a fogász fogszínű kompozit gyantát használ a gyökér felületének bevonására. A fogak közötti hézagokat is bezárhatja.
 
-Rózsaszín porcelán vagy kompozit: ez az anyag az ínyhez hasonlóan rózsaszín. A fogorvosok a fogíny visszahúzódott réseit tölthetik ki vele.
 
-Kivehető ínyhéjak: ezek általában akrilból vagy szilikonból készülnek, mesterségesen pótolják a recesszió miatt hiányzó fogínyszövet nagy részét.
 
-Fogszabályozás: ide azok a kezelések tartoznak, amelyek lassan, hosszú időn keresztül mozgatják a fogak helyzetét. Ez az áthelyezés javíthatja az íny szélét és megkönnyítheti a fogak tisztán tartását.
 
-Sebészet: a fogsebész ilyen esetben szövetet ültet be a száj másik részéről. A szövet meggyógyul az íny recessziója során.
 
Általában csak a súlyosan visszahúzódó fogíny esetén szükséges a kezelés.
 
Megelőzési módszerek
 
Tehetünk néhány dolgot, hogy megelőzzük a fogíny visszahúzódását.
 
Először is kerülniük kell a túl kemény vagy erőteljes fogmosást, illetve a kemény sörtéjű fogkefe használatát. Alkalmazzunk puha sörtéjű kefét és kerüljük a túlzott fogmosást. Finom mozdulatokkal tisztítsunk.
 
A lepedék felhalmozódása és a fogkő fogágybetegséghez vezethet, így a megfelelő szájhigiénia megőrzése is segíthet megelőzni a fogíny visszahúzódását.
 
Ha dohányzunk, érdemes fontolóra venni a dohánytermékek használatának abbahagyását és az alkoholfogyasztás csökkentését, ha szeszes italt iszunk.
 
Amennyiben fogainkkal vagy az íny visszahúzódásával kapcsolatban aggódunk, mindenképp keressünk fel fogorvost konzultáció céljából.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.