2022. 09. 01. - 09:35

Ínyvisszahúzódás – Milyen okai lehetnek a problémának?

Ínyvisszahúzódás – Milyen okai lehetnek a problémának?

Nem ritka, hogy az íny elhasználódik vagy visszaszorul, felfedve ezzel a fogak gyökereit. Mi minden okozhatja ezt az állapotot?

Bizonyos problémák fennállása esetén a fogíny elhasználódhat vagy visszaszorulhat, felfedve a fogak gyökereit. A fog körül szintén visszahúzódhat az íny, amennyiben rendellenes a helyzete.
 
Az állapot okot ad az aggodalomra, mivel a fog gyökerei szabaddá válnak, így a fogak fokozottan ki vannak téve a szuvasodás, fertőzés esélyének, sőt annak is, hogy elveszítsük őket.
 
Ma már van rá mód, hogy korai stádiumban kezelést alkalmazzanak a fogászok - ezzel képesek lehetnek megállítani vagy visszafordítani a fogíny recessziójának folyamatát.
 
A recesszió súlyos probléma, fogérzékenység, fájdalom vagy fertőzés lehet a következménye.
 
Ínyvisszahúzódás – Milyen okai lehetnek a problémának?
Ínyvisszahúzódás – Milyen okai lehetnek a problémának?
 
Az íny visszahúzódása ráadásul meglehetősen gyakori állapot, ám az emberek gyakran nem veszik észre, amíg el nem érkezik a tünetekkel járó későbbi szakasz.
 
Milyen okai lehetnek az íny visszahúzódásának?
 
A fogíny recessziójához a rossz szájhigiénia és a fogágybetegségek egyaránt hozzájárulnak. Előfordulhat azonban a probléma jó szájhigiéniával rendelkezőknél is.
 
Az íny visszahúzódásának elsődleges okai az alábbiak:
 
-fizikai kopás vagy kismértékű íny trauma, több éven keresztül
 
-a szövetek gyulladása krónikus gyulladásos periodontális betegség következtében
 
-periodontális kezelések, például műtét
 
-trauma a fogakban
 
Az ember akaratlanul is fizikai kopást idézhet elő az ínyben, erőteljes fogmosás vagy kemény sörtéjű fogkefe használatával. A túlzott erővel történő fogmosás az íny visszahúzódását eredményezheti, még akkor is, ha a foghigiénia egyébként megfelelő lenne.
 
Amikor a lepedék felhalmozódik a fogakon, az alábbi fogászati ​​​​betegségeket okozhatja.
 
-Gyulladt íny: az ínygyulladásként ismert állapot fogágygyulladáshoz vezethet.
 
-Parodontitis: a betegség teret hoz létre az íny és a fogak között, emellett a kötőrostok és a csontok elvesztését eredményezi a foggyökerek körül, ami az íny visszahúzódásához és a csontvesztéshez vezethet.
 
A fogágybetegség szintén gyakori ok íny recesszió esetén. Az állapot gyulladásos reakció következtében a tartócsont és a fog körüli szövet elvesztését okozza. Az íny visszahúzódása hasonló módon érinti az összes fogat.
 
Vannak, akik örökletes tényezők miatt hajlamosak erre az ínyproblémára - a fogak helyzete és az íny vastagsága okán.
 
Az íny visszahúzódásának gyulladásos okaira akkor is hajlamosabbak lehetünk, ha az íny szövetei kényesebbek. A vékonyabb ínyszövet valószínűbbé teheti, hogy a lepedék gyulladást okoz.
 
Egyéb fizikai tényezők is gondot jelenthetnek, amelyek visszaszoríthatják az ínyt. Ilyenek az ajak- vagy nyelvpiercingek – nem véletlenül ellenzik őket a szakemberek -, a rosszul illeszkedő fogak és a fogászati ​​kezelés okozta sérülések.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.