2021. 12. 14. - 09:50

Jó alternatíva - Hatékony a fluoridmentes fogkrém

Jó alternatíva - Hatékony a fluoridmentes fogkrém

Van hatása az új fluoridmentes fogkrémnek – mutatták ki a Torontói Egyetem Fogorvostudományi Karának kutatói.

Az új, fluoridmentes, hidroxiapatitos fogkrémek meglehetősen hatékonyak – állapították meg a Torontói Egyetem Fogorvostudományi Karának kutatói. Úgy vélik, ez a típus a fluoridos fogkrémmel egyenértékű védelmet nyújthat.
 
A tanulmány, melynek első szerzője Kelsey O'Hagan-Wong, gyermekfogászati rezidens volt, a fluorid-mentes hidroxiapatit fogkrémek hatását vizsgálta a fogak remineralizálása és ezáltal javítása szempontjából.
 
Kutatásai során felfedezte, hogy a hidroxiapatit fogkrém egyenértékű a fluoridossal a fogszuvasodás elleni küzdelemben, sőt akár felül is múlja azt.
 
A hidroxiapatit fogkrém egyenértékű a fluoridossal
A hidroxiapatit fogkrém egyenértékű a fluoridossal
 
A fluort jellemzően a fogszuvasodás megelőzésére használják, azonban a lakosság körében tapasztalható, csökkenő elfogadottság és a gyermekeknél fennálló fluorózis kockázata miatt szükség van hatékony alternatívákra.
 
A hidroxiapatit az emberi fogzománc fő ásványa, amely biomimetikus hatóanyagként használható a fogkrémekben.
 
Az Odontology folyóiratban megjelentetett tanulmány arra is kitér, hogy a fluortartalmú fogkrém gyakran ad okot aggodalomra, kicsi gyermekeknél, akik hajlamosabbak lenyelni azt.
 
Erről O'Hagan-Wong beszélt, aki Bernhard Ganss professzorral, a Fogorvosi Kar kutatási dékánhelyettesével, valamint Joachim Enax és Frederic Meyer németországi tudóssal működött együtt.
 
„A gond az, hogy a gyerekeknél kialakul a fogszuvasodás, ezért szükség van más megoldásra” – mondta O'Hagan-Wong.
 
A hidroxiapatit termékek jó alternatívának tekinthetők az esetükben, hiszen ők azok, akiknél a fluorózis aggodalomra ad okot. A szakember szerint kihívást jelent, hogy a fogkrémek gyakran drágák, nehezen beszerezhetők és nem is igazán jól ismertek.
 
„Ez a fogkrém már egy ideje kapható, a piacon van, mégis, a legtöbb ember nem tud róla. Remélhetőleg, több tudás birtokában használható lesz a fogszuvasodás megelőzésére” – jegyezte meg O'Hagan-Wong.
 
A szakember egyébként úgy véli, többet is hozzá lehet adni a fluoridmentes fogkrémekhez a fogak további javítása és védelme érdekében.
 
Mestere kutatása jelenleg azzal foglalkozik, hogy egy speciális fehérje hidroxiapatit fogkrémhez történő hozzáadása segíthet a fogak újjáépítésében és a további szuvasodás megelőzésében.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.