2021. 12. 30. - 09:25

Jobban mos fogat a gyermek, ha dicséri a szülő?

Jobban mos fogat a gyermek, ha dicséri a szülő?

A szülők dicséretének és a gyermekek kitartásának ingadozása összefügg, ha a fogmosás elsajátításáról van szó – mutatott rá egy új tanulmány.

Ahhoz, hogy egészséges és sikeres felnőttekké váljanak, a gyermekeknek kitartónak kell lenniük olyan feladatok során, amelyek nem feltétlenül könnyűek vagy szórakoztatóak a számukra. Ilyen a tanulás, az edzés, de a fogmosás is.
 
Egy új tanulmány, melyet a Pennsylvania Egyetem, a Yale Egyetem és a Sante Fe Intézet kutatói készítettek el és a Child
Development szaklap jelentetett meg, napi szintű fogmosási szokásokat elemzett 3 éves gyerekek körében, megvizsgálva a kapcsolatot a feladattal kapcsolatos kitartás és a szülői dicséret között.
 
„Tanulmányunk az első, mely rámutat, hogy a szülők dicséretének és a gyermekek kitartásának ingadozása összefügg - mondta Allyson Mackey, a Pennsylvaniai Egyetem pszichológiai adjunktusa. - Megvizsgáltuk, hogy a szülők beszédének, stresszének, valamint a gyermek hangulatának és alvásának ingadozásai hogyan befolyásolták külön-külön a fogmosási idő ingadozásait. Meglepő módon a szülők nem tudták pontosan megjósolni, mely változók alakították a fogmosást saját gyermekeiknél.”
 
Fogmosás - A gyerekek kitartása napról napra ingadozik, s komolyan összefügg a szülők beszédével
Fogmosás - A gyerekek kitartása napról napra ingadozik, s komolyan összefügg a szülők beszédével
 
A szülők videót küldtek be a kutatóknak az esti fogmosásról 16 napon keresztül, megörökítve a gyerekek kitartását és azt is, miket mondott az anya és az apa. Utóbbiakat arra kérték, hogy hagyják a csemetéket, mossanak maguk fogak, ameddig csak tudnak, mielőtt segítséget nyújtanának nekik.
 
A dicséreteket többféle kategóriába sorolták, ilyen például a „jó munka”, ami a tevékenységre vonatkozik, a „jó kislány/kisfiú”, ami a személyre, vagy az egyéb jellegű dicséret, például „nagyon jó” vagy „szép”.
 
A szülők egyéb megnyilatkozásai között szerepelt a figyelemelvonás  - például éneklés, könyv olvasása, színlelt játék előidézése, valamint olyan kifejezések használata, mint például „súrold csak tovább”.
 
A tanulmány számításba vette a szülők stressz-szintjét, a gyerekek hangulatát és az alvás idejét is. 
 
Az eredmények azt mutatták, hogy a gyerekek kitartása napról napra ingadozik, s komolyan összefügg a szülők beszédével. A gyerekek tovább mostak fogat azokon a napokon, amikor szüleik többet dicsértek és kevesebbet „okítottak”.
 
A szülői dicséret a fogmosás során többnyire általános dicséretből állt (pl. „szép” és „nagyszerű munka”), kevesebb volt a személyre vonatkozó dicséret (pl. „jó kisfiú/kislány”). A gyerekek eltérő érzékenységet mutattak a hangulatra, az alvásra és a szülői stresszre.
 
A tanulmány lehetőséget kínál olyan konkrét tényezők meghatározásához, amelyek befolyásolják az egyes gyermekek kitartását, célzott beavatkozások megtervezésére – mondta Julia Leonard, a Yale Egyetem pszichológiai adjunktusa.
 
„Munkánk új megközelítést mutat a gyermekek egészséges fejlődésének tanulmányozásához – ahelyett, hogy arra összpontosítottunk volna, milyen tényezők különböztetik meg a gyermekek egyik csoportját a másiktól, tanulmányunkban azt kérdeztük, mely tényezők közelítik az egyes gyerekeket önmaguk legjobb verziójához” – tette hozzá a szakember.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.