2022. 07. 12. - 09:50

Káros lehet a fogaknak a TikTok új üdítő-trendje

Káros lehet a fogaknak a TikTok új üdítő-trendje

Új trend terjed a TikTok videómegosztón, mely szerint egészségesebb alternatívát fogyaszthatunk, ha az ízesített vizekhez balzsamecetet adunk. Szakértők szerint ezzel csak több savnak tesszük ki a fogzománcot.

Nem támogatják a TikTokon terjedő videót a fogászati szakemberek.
 
Egy új kutatás szerint a cukormentes italokban lévő savak károsíthatják – azaz erodálhatják - a fogzománcot.
 
A TikTokon újabban elterjedt egy videó, melyben az ajánlás az, hogy az ízesített szénsavas vizet balzsamecettel keverjük az ízesített szénsavas víz úgynevezett „egészségesebb” alternatívája érdekében.    
 
A közelmúltban több mint 6,3 millióan nézték meg ezt a felvételt.
 
„Imádom a balzsamecetet, de jobb a salátán, mint a pohárban. Sokkal kíméletesebb a fogaknak, mint ha két sav keverékében fürdetjük meg őket - mondja dr. Edmond Hewlett, az Amerrikai Fogászati Egyesület szóvivője. - Minél savasabb az ital, annál nagyobb a fogerózió kockázata gyakori fogyasztás esetén.” 
 
Káros lehet a fogaknak a TikTok új üdítő-trendje
Káros lehet a fogaknak a TikTok új üdítő-trendje
 
A savas ételek és italok elhasználhatják a fogakat védő zománcot - ezt a folyamatot fogeróziónak nevezzük. A fogerózió tartós, ajtót nyithat a baktériumok számára, hogy fogszuvasodást vagy fertőzést okozzanak. A fogak elszíneződését szintén kiválthatja, mivel a fehér zománc elhasználódik, s látható lesz az alatta lévő, dentinnek nevezett sárga réteg.
 
Tanulmányuk során a kutatók azt szerették volna látni, vajon okozhat-e fogeróziót a szénsavmentes palackozott-, az ízesített szénsavas- és a sima szénsavas víz.
 
Ehhez közelmúltban kihúzott emberi fogakat áztattak 7 különböző cukormentes italba - és összehasonlításképpen egy üdítőben cukor is volt -, hogy megnézzék, melyik ital okoz eróziót, ha van ilyen.
 
A fogak 24 órán keresztül voltak kitéve az italoknak, ami a kutatók szerint annak felel meg, mintha az ember 1 éven át inna ilyeneket. 
 
A cukorral és a cukormentes ízesített szénsavas vizekkel végzett mérés során kiderült, hogy mindkét esetben savak okozták a fogzománc erodálódását. Az édesítőszer típusa kevésbé volt meghatározó, mivel az italban lévő sav erodálta a zománcot.
 
A kutatók eróziót is megfigyeltek az ízesített szénsavas vizekben – noha ez kisebb volt, mint a cukortartalmú és cukormentes szóda esetében. Az egyetlen olyan italnak a vizsgálatban, amely nem erodálta a zománcot, a szénsavmentes, ízesítetlen palackozott víz bizonyult.
 
Bár a TikTok receptje nem szerepelt a vizsgálatban, ez igencsak hasonló a többi vizsgált cukormentes, savas italhoz.
 
„Az emberek általában frissítőnek találják a szénsavas italokat, különösen nyáron. A legjobb, ha mértékkel fogyasztjuk őket, lehetőleg étkezés közben – tanácsolta dr. Hewlett. – Ha azonban olyan italt keresünk, ami valóban jót tesz fogak egészségének, a rendszeres víz, beleértve a fluortartalmú csapvizet, vagy a tej mindig jó választás.”
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.