2021. 08. 26. - 10:55

Károsak a fogfehérítő termékek a fogsejtekre?

Károsak a fogfehérítő termékek a fogsejtekre?

A fogfehérítő termékek káros hatását vizsgálja a fogsejtekre nézve egy, a Torontói Egyetem vezetésével végzett tanulmány. Az eddigi eredmények meglepőek.

A gyakran használt fogfehérítő termékek ártalmas hatásaira igyekszik rávilágítani egy, a Torontói Egyetem vezette tanulmány.
 
A Scientific Reports szakfolyóiratban nemrég közzétett vizsgálat a karbamid-peroxidos fogfehérítő kezelések okozta fogsejt-károsodást értékelte.
 
A kutatók rámutattak, hogy a fogakra alkalmazott, mindössze 10 százalékos karbamid-peroxid gél (35 százalékos karbamid-peroxid gél, amely online beszerezhető) akár 50 százalékkal is képes csökkenteni a fogak zománcfehérje-tartalmát.
 
Károsak lehetnek a fogsejtekre a fogfehérítő termékek
Károsak lehetnek a fogsejtekre a fogfehérítő termékek
 
„Mindig is foglalkoztatott minket a peroxid-alapú fogfehérítés hatása a fogszerkezetre, illetve a fogérzékenységgel való kapcsolata – mondta Laurent Bozec, az egyetem fogorvostudományi karának docense. – Ebben a tanulmányban a zománcra és a fogpép mélyére gyakorolt ​​hatást szerettük volna megérteni.”
 
Bozec ezen tanulmány előtt azt is megvizsgálta, milyen hatása van a hidrogén–peroxid alkalmazásának gyökérkezelés során, s kiderült, hogy az a kollagént helyileg károsítja. Ez vezetett oda, hogy alaposabban megvizsgáltassa, hogyan hatol át a peroxid a zománcon és a dentinen, mielőtt eléri a pépet, s egyúttal feltérképeztesse, milyen károkat okoz eközben.
 
A tanulmány szerint a zománcfehérje-tartalom elvesztése hatására a fehérítőszer mélyebben be tud jutni a fog belsejébe, ami növeli a fogpépben a sejthalálozást.
 
A karbamid-peroxid 35 százalék körüli koncentrációjánál a kutatók megállapították: a fog-​​cellulózsejtek nem élték túl az anyagnak való kitettséget.
 
Mint Bozec elmondta, úgy vélik, ez az első tanulmány, mely erre a komoly problémára rámutat és bíznak benne, hogy az emberek meggondolják, milyen peroxid-koncentrációjú terméket választanak – vagy olyan mellett döntenek, amely sokkal kevésbé ártalmas a fogakra nézve.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.