2019. 12. 12. - 10:40

Kerülhet fogászati implantátum egyetlen fog helyére?

Kerülhet fogászati implantátum egyetlen fog helyére?

A dentális implantátumok a természetes fog után a lehető legjobb választási lehetőséget jelentik, amennyiben meg kellett válnunk egy vagy több fogunktól. A kérdés az, egyetlen hiány esetén is választható ez a fogpótlás?

Ha elveszítettünk egy vagy több fogat, manapság a legjobb megoldásnak a dentális implantátum mondható. Tartós alternatíva elromlott vagy hiányzó foggyökerek esetén is, s az egyetlen kezelés, amely az elveszített természetes fogat és a gyökeret is pótolja.
 
Amennyiben foghiányunk van, rendelkezhetünk implantátummal egy új korona támogatásához is. A koronát a természetes fogak árnyékához és alakjához igazítják. A helyettesítő fogat egy titán implantátumhoz rögzítik, ez lesz az új mesterséges gyökér, amely csatlakozó támasszal is el van látva.
 
Az implantátum összeolvad az állkapoccsal, ezt a folyamatot nevezik osszeointegrációnak, melynek eredménye egy biztos kapcsolat az implantátum és a környező csont között.
 
A fogimplantátum ma a legjobb megoldás a természetes fogat követően
A fogimplantátum ma a legjobb megoldás a természetes fogat követően
 
Könnyű azt gondolni, hogy egy fog elveszítése nem okoz problémát számunkra, a réssel pedig kevésbé foglalkozunk, amely a fogak között keletkezik. A hiányzó fogak azonban nemcsak önbecsülésünkre lehetnek rossz hatással, hanem a teljes szánk egészségére is.
 
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a fogak különálló dolgok, ám ez nem igaz – együtt „dolgoznak” a harmónia fenntartásáért, s problémák fordulhatnak elő, ha ez nem így van.
 
Ha a hiányzó fogat dentális implantátummal váltják fel, annak több előnye is van:
 
-Fenntartja a magabiztos mosolyt: ha hézag van a fogaink között, értelemszerűen kevésbé van kedvünk a széles mosolyra. Ez pedig sokszor azt is érinti, miként működnek a szociális kapcsolataink.
 
-Az implantátum megelőzi a csont eltűnését: amennyiben hiányzik egy fogunk, az alatta lévő csont zsugorodni kezdhet, ezt a folyamatot resorpciónak nevezik. Oka az, hogy a területet nem stimuláljuk a rágással. A fogpótlás ezt megelőzi, ugyanis közvetlenül az állcsontba van beépítve.
 
-Megállítja a fogak mozgását: a hiányzó fog miatt kialakuló rés arra ösztönözheti a szomszédos fogakat, hogy mozogjanak vagy sodródjanak a térben. Ha pedig kimozdulnak a fogak eredeti helyükről, az negatívan befolyásolhatja a harapásunkat – ez a helytelen fogsor-illeszkedés. A rágás megváltozása hatással van a környező izmokra és ízületekre, s olyan tünetekkel járhat, mint például fejfájás.
 
Nem beszélve arról, hogy a rés miatt a fogak tisztítása is nehézkessé válik – nő az esélye fogszuvasodásnak és az ínybetegségnek, főleg, hogy a gyökér szerkezete jobban ki van téve a külső hatásoknak.
 
A dentális implantátum mindettől megkímél bennünket.
 
-Kerüljük az egészséges fogak rongálását! Amennyiben a fog pótlására hidat választunk, a fogorvosnak a rés két oldalán levő fogakat fel kell készítenie – koronát kell rájuk helyezni, hogy támogassák a hidat. Vagyis az egészséges fogstruktúrát le kell csiszolni. A dentális implantátumot ezzel szemben arra a helyre helyezik be, ahonnan az eredeti fogat eltávolították - anélkül, hogy befolyásolnák a szomszédos egészséges fogakat.
 
A fogimplantátum tehát akkor is előnyös megoldás, ha csupán egy fogunkat veszítettük el.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.