2020. 09. 15. - 09:40

Ketogén diéta javíthatja a fogak és a száj egészségét

Ketogén diéta javíthatja a fogak és a száj egészségét

Bár egy fogyókúra típus éppenséggel nem jutna eszünkbe, mint a száj- és a fogegészség elősegítője, kutatók szerint a ketogén diéta példának okáért képes javítani orális egészségünket.

Az egészséges ételek nemcsak a kilóknak tesznek jót – a száj és a fogak egészségének is. A németországi Freiburg Egyetem kutatói felfedezték, hogy az alacsony szénhidrát- és cukortartalmú étrend, mely növeli a ketózis termelődést, képes csökkenteni a fogkő felhalmozódását, s mérsékelni a fogszuvasodás és az ínybetegség esélyét, több mint 50 százalékkal.
 
A ketózis orális hatása
 
A ketózis normális metabolikus folyamat, melyben a szervezet zsírt éget és növeli a keton nevű savak szintjét.
 
A megnövekedett keton-termelődésről kimutatták: pozitív hatásai vannak a száj egészségére nézve. Az élelmiszerek, amelyeket választunk – vagy éppen nem választunk -, nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, mennyire lesz fájdalmas a fogorvosnál tett látogatás.
 
Az amerikai Járványvédelmi Központ legújabb megállapításai szerint minden második, 30 éven felüli amerikai felnőtt közül egynek van periodontális betegsége.
 
A ketogén diéta hozzájárul a száj és a fogak egészségének megvédéséhez
A ketogén diéta hozzájárul a száj és a fogak egészségének megvédéséhez
 
A felnőttek 47,2 százaléka küzd enyhe vagy súlyos periodontitisszel vagy ínygyulladással. E problémák ellen egyesek úgy védekeznek, hogy növelik szervezetükben a ketózis szintjét, száműzve étrendjükből a cukrot és a szénhidrátot.
 
Azáltal, hogy alacsony szénhidráttartalmú, cukormentes étrend valóban emeli a szervezet ketontermelését, számos orális probléma valóban minimalizálható.
 
Az ok: a szénhidrátok olyan baktériumokkal szolgálnak, amelyek savat és lepedéket termelnek a szájban, s ez  demineralizációt vált ki, amely aztán szuvasodáshoz vezet. A szénhidrátfogyasztás korlátozásával a savak eróziójának kialakulása tovább csökken.
 
A keto-szintek kezelése
 
Amennyiben a ketogén diéta életünkbe iktatásának célja az, hogy a száj egészségét javítsuk, a literenként 0,5 mmol táplálkozási ketózis elérése jó kiindulópont.
 
Ez önmagában keveset mondhat, de mérőeszköz segítségével könnyen megállapítható: a keton vérmérő segíthet abban, hogy a keto-szint kiegyensúlyozott legyen a fogak egészségének javítása érdekében.
 
Az egyetlen mellékhatása a halitózis, amely egyszerűen szólva a szájszagot jelenti. Akik ketogén diétát követnek, gyakran panaszkodnak arra, hogy leheletüket „fémes ízűnek” érzik. A szájszag csökkentése érdekében érdemes növelni a napi vízmennyiséget, így a baktériumokat, melyek a kellemetlen szagot okozzák, a szervezet kiüríti a vizelettel.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.