2020. 09. 17. - 11:05

Ketogén diéta okozta lehelet – van megoldás ellene?

Ketogén diéta okozta lehelet – van megoldás ellene?

A ketogén étrend igen sok embernek beválik. Javíthatja a száj és a fogak egészségét is, ám van egy hátránya: a kellemetlen lehelet, fémes íz érzete a szájban. Hogyan tehetünk ellene?

Számos ember, aki a ketogén étrendet követi, megtapasztalja nem kívánt hatását: az egyébként igen előnyös diéta kellemetlen lehelettel járhat, s az ember úgy érzi, mintha fémes íz lenne a szájában.
 
Miközben a BMC Oral Health folyóiratban megjelent tudományos tanulmány kimutatta, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend – így az omega-3 zsírsavakat, D-vitamint és C-vitamint tartalmazó Keto-étrend – meglehetősen komoly, 50 százalékkal csökkenti a periodontális gyulladást és az ínygyulladást, a ketogén diéta okozta lehelettől sokan tartanak, s megoldást keresnek a problémára.
 
Ha le szeretnénk fogyni, miközben általános száj-egészségünket is javítjuk, az alábbi tippeket hasznosnak fogjuk találni.
 
Ne szégyenkezzünk leheletünk miatt - tegyünk ellene
Ne szégyenkezzünk leheletünk miatt - tegyünk ellene
 
1.Maradjunk hidratáltak egész nap: a ketogén étrend azért kapott nagy hangsúlyt, mert jelentős mértékben lefogynak, akik alkalmazzák. Az Atkins-hoz hasonlóan a szénhidrátok mellőzéséről szól.
 
Ha a szénhidrát-bevitelt drámaian leszorítjuk, a szervezet a ketózis állapotába kerül, s több zsírt éget el a ketonok termeléséhez. A ketonokat üzemanyagként használjuk. A ketózis kiváltotta lehelet ártalmatlan, de nyilvánvalóan nem vágyott dolog.
 
A ketogén diéta során ugyanakkor a test nem úgy kezeli az elektrolitokat és a vizet, ahogyan szokta. Ez pedig dehidratációt okozhat. Utóbbi miatt szárad ki a száj és alakul ki a „keto lehelet”. 
 
Így hát több vizet kell inni az étrend időszakában, különösen az elején. Ez segíthet a rossz leheleten.
 
2.Figyeljünk jobban oda a szájhigiéniára: amennyiben leheletünket kellemetlennek találjuk, fémes ízű a szánk, vagy olyan illata van, mintha körömlakk-lemosót ittunk volna, érdemes jobban odafigyelni a szájhigiéniánkra. Mossunk fogat minden étkezés és nassolás után. Gargalizáljunk megfelelő, alkoholmentes szájvízzel, ami elpusztítja a baktériumokat, anélkül, hogy szájszárazságot okozna.
 
3.Korlátozzuk a fehérjét: bár a ketogén diéta egyik fontos aspektusa a fehérje bevitel növelése, túlzásba nem szabad vinni. A szervezet ammóniát termel, amikor a fehérjetartalmú ételeket emészti, az ammónia pedig igen erős illattal rendelkezik. Ez a légzésen keresztül is azonosítható.
 
Ahelyett, hogy sok fehérjét eszünk, több jó zsírt fogyasszunk, beleértve az olíva olajat, a diót és az avokádót.
 
Plusz tipp: tartsunk cukormentes mentolos cukrot magunknál – szopogassuk nyilvános rendezvényeken. Van mód tehát a ketogén-lehelet enyhítésére és súlyosságának mérsékelésére.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.