2024. 06. 11. - 09:00

Kiderült, milyen fogkrémet kell óvatosan használni!

Kiderült, milyen fogkrémet kell óvatosan használni!

Sok cikk született már arról, melyek a legjobb fogkrémek a megfelelő fogápoláshoz. De azt is tudjuk, melyeket érdemes elkerülni, vagy csínján bánni vele?

Attól függően, hogy mit szeretnénk erősíteni a szájhigiéniánk és a fogápolásunk terén, ma már számos fogkrémből választhatunk. Többségük a legtöbb szempontból előnyös a számunkra.
 
Érdemes azonban tudni, hogy egyes fogkrémek nem feltétlenül járnak haszonnal hosszútávon.
 
Egy új kutatás a közelmúltban arra hívta fel a figyelmet, hogy az édesítőszeres fogkrém növeli a szívroham és a stroke rizikóját. A cukormentes süteményekben és ma már fogkrémekben is megtalálható, gyakori édesítőszer összefügg a szívinfarktus és a szélütés megnövekedett kockázatával.
 
Óvatosan az édesítőszeres fogkrémmel - és bármivel
 
Egy új kutatás kimutatta, hogy a xilitet tartalmazó, édesítőszeres élelmiszerek és termékek fokozott fogyasztása növeli a vérrögök okozta szív- és érrendszeri események esélyét.
 
 
 
Kiderült, milyen fogkrémet kell óvatosan használni!
Kiderült, milyen fogkrémet kell óvatosan használni!
 
Gyakorta nevezik cukoralkoholnak, mivel cukormolekulákat és alkoholmolekulákat egyaránt kombinál - cukormentes édességekben, süteményekben és kekszekben egyaránt alkalmazzák.
 
„A tanulmány azt mutatja, hogy a cukoralkoholok és a mesterséges édesítőszerek vizsgálatára azonnali szükség van, különösen mivel továbbra is ajánlottak az olyan állapotok leküzdésében, mint az elhízás vagy a cukorbetegség” – mondta dr. Stanley Hazen, a Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézetének szív- és érrendszeri és anyagcseretudományok tanszékének vezetője.
 
 
Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy dobjuk ki a fogkrémet, ha xilit van benne - de tisztában kell lennünk azzal, hogy a nagy mennyiségben tartalmazó termékek fogyasztása növelheti a vérrögökkel kapcsolatos események kockázatát.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo