2021. 11. 30. - 10:00

Kisebb a fogorvosok esélye a koronavírus elkapására?

Kisebb a fogorvosok esélye a koronavírus elkapására?

Vajon a betegekkel történő érintkezés nagyobb kockázatnak teszi ki a fogorvosokat a koronavírus szempontjából? Erre a kérdésre kereste a választ egy új tanulmány.

Jogosnak tűnhet a kérdés, vajon a páciensekkel való szoros érintkezés miatt nagyobb kockázatnak vannak-e kitéve a fogászok a koronavírus szempontjából.
 
Egy új tanulmány, melyet a Torontói Egyetem és három másik kanadai egyetem kutatói készítettek, arra utal, hogy a fogorvosok kisebb valószínűséggel hajlamosak elkapni a vírust, mint bárki más a lakosságból.
 
„Amikor 2020 júliusában elkezdtük ezt a tanulmányt, még nagyon sok minden ismeretlen volt a COVID-19-el kapcsolatban – mondta Michael Glogauer, a Torontói Egyetem Fogorvostudományi Karának professzora, az Egyetemi Egészségügyi Hálózatának fő fogorvosa. - Nem voltak vakcinák és az sem volt világos, mekkora kockázatot jelent valójában a fogorvosokra nézve a vírus. Szerettünk volna alapos felmérést kapni arról, mekkora igazából ez a kockázat.”
 
Koronavírus - Kisebb kockázatnak vannak kitéve a fogorvosok, mint gondolnánk?
Koronavírus - Kisebb kockázatnak vannak kitéve a fogorvosok, mint gondolnánk?
 
A The Journal of the American Dental Association című folyóiratban közzétett tanulmányhoz 644 engedéllyel rendelkező fogorvos szolgált mintául, Kanadában, 2020 július 29-e és 2021. február 12-e között.
 
A kutatók online kérdőív, illetve begyűjtött szájtörlőkendők segítségével követték nyomon a Covid-19 előfordulását a vizsgálat résztvevői körében.
 
Hatan számoltak be arról, hogy elkapták a koronavírust a vizsgált időszakban. A tanulmány szerint az előfordulás aránya 100 ezer fogorvosra számítva 1.084, míg a lakosság körében ugyanebben az időszakban 1.864/100 ezer embert érintett a vírus.
 
„Nem igazán lepődtem meg az eredményeken, hiszen hasonló adatokat publikált az amerikai fogorvosok tanulmánya is. Kanadában pedig még több óvintézkedést teszünk – mondta el Carlos Quiñonez professzor, a Torontói Egyetem Fogorvostudományi Karáról. - Az érdekes az, hogy úgy tűnik, valamivel magasabb a fertőzési arány Európában, tehát van valami, ami más, csupán még nem vagyunk biztosak abban, mi az pontosan. Igyekszünk meghatározni, mi a kockázat tényleges természete és miért látjuk ezt a különbséget a világ különböző részein.”
 
Glogauer megjegyezte: a fogorvosok óvintézkedéseket tesznek a lakosság, a betegek és a fogorvosi rendelő személyzetének védelme érdekében a járvány ellen. Véleménye szerint ideje megkérdőjelezni, megfelelőek-e vagy túl szigorúak-e a jelenlegi intézkedéseik.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.