2020. 11. 17. - 10:35

Komoly szerepet kaptak az őssejtek a fog körüli betegségek visszafordításában

Komoly szerepet kaptak az őssejtek a fog körüli betegségek visszafordításában

Van esély a periodontális, azaz fog körüli betegségek visszafordítására, amennyiben az őssejtek gyulladásra adott válaszát megváltoztatják – derült ki egy új tanulmányból.

A periodontális vagy ínybetegségek súlyos állapotnak számítanak, melyek csak Amerikában a lakosság felét érintik a 30 éves és ennél idősebb korosztályban.
 
Ha nem kezelik és nem tartják ellenőrzés alatt, a periodontális betegség tönkreteheti az állkapcsot és fogvesztéshez vezethet. A betegség a diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatához is köthető.
 
A fog körüli betegségek jelenlegi kezelése magába foglalja a fertőzött ínyszárnyak megnyitását és csontgraftok hozzáadását a fogak megerősítése céljából.
 
Van esély a periodontális betegségek visszafordítására?
Van esély a periodontális betegségek visszafordítására?
 
A Frontiers in Immunology folyóiratban nemrégiben megjelent új kutatás során azonban a Forsyth Intézet kutatói felfedezték: egy bizonyos típusú molekula stimulálhatja az őssejteket a regenerációhoz, visszafordítva a periodontális betegség okozta gyulladást.
 
Ez a megállapítás új terápiák kifejlesztéséhez vezethet számos olyan szisztémás betegség kezelésére, amelyek esetében jellemző a szervezet gyulladása.
 
A tanulmányhoz dr. Alpdogan Kantarci, PhD hallgató és dr. Emmanuel Albuquerque csapatával eltávolította az őssejteket a korábban kihúzott bölcsességfogakból, s az őssejteket petri-csészékbe helyezte.
 
Ezután a kutatók szimulált, gyulladásos periodontális betegség-környezetet hoztak létre a petri-csészékben. A Maresin-1 és a Resolvin-E1 nevű szintetikus molekulák két specifikus típusát adták hozzájuk, mindkettő speciális Omega-3 zsírsavból származó pro-rezolváló lipid mediátor.
 
A tudósok megállapították: a Mar1 és az RvE1 az őssejteket még gyulladásos körülmények között is regenerálásra ösztönözte.
 
„A Maresin-1 és a Resolvin-1 is átprogramozta az emberi őssejtek sejtfenotípusát, megmutatva, hogy még gyulladásra adott válaszként is növelhető az őssejtek kapacitása, hogy azok regeneratívvá válhassanak” - mondta el dr. Kantarci, a Forsyth Intézet munkatársa.
 
A megállapítás igen fontos, mivel lehetővé teszi a tudósok számára a gyulladásban szerepet játszó specifikus fehérjepályák azonosítását.
 
Ugyanezen fehérjepályák számos szisztémás betegségben megegyeznek, beleértve a periodontális betegségeket, a cukorbetegséget, a szívbetegségeket, a demenciát és az elhízást.
 
„Most, hogy megértettük, miként serkentik ezen molekulák az őssejtek differenciálódását a különböző szövetekben, s képesek megfordítani a gyulladást egy kritikus időpontban, az általunk azonosított mechanizmust egy napon fel lehet használni komplex szervek felépítésére” – jegyezte meg dr. Kantarci.
 
Hozzátette: izgalmas lehetőség ez az őssejtek újraprogramozására, hogy a szövetek építésére összpontosíthassanak.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.