2022. 04. 12. - 09:20

Koronavírus a szájban – Milyen tünetekre figyeljünk oda?

Koronavírus a szájban – Milyen tünetekre figyeljünk oda?

A koronavírus-fertőzés a szájban is megjelenhet. Érdemes felfigyelni bizonyos fogászati ​​tünetekre. De melyekre?

Gondolkodtunk-e már azon, mi történik a testünkben, amikor megfertőz a koronavírus? A Covid-19 súlyos légúti betegségként ismert, ám nem korlátozódik csak a tüdőre. Más szervekbe is beférkőzik, s bizonyos tüneteket okoz, amelyeket fontos nyomon követni.
 
Az egyik leglényegesebb szervünk, amely koronavírus tüneteit mutathatja, a szánk. De hogyan függ össze a Covid és a fogászati egészség? Fontos megérteni a kettő közötti kapcsolatot, hogy megvédhessük magunkat.
 
Amikor a SARS-CoV-2 vírus az orron és más légzőszerveken keresztül bejut a szervezetbe, elkeveredik a vérrel és az AEC2 nevű receptoron keresztül a véráramba áramlik.
 
A koronavírus a szájban is komoly tüneteket okozhat
A koronavírus a szájban is komoly tüneteket okozhat
 
Ez a receptor amolyan ajtóként működik a vírus számára, megengedi, hogy bejusson a sejtekbe. A szervezetben jelenlévő receptorok maximális számban a szájban vannak jelen, különösen a nyelv és az íny területén.
 
A rossz szájhigiéniával küzdők általában több ilyen AEC2-receptorral rendelkeznek, ami jól mutatja a Covid és a száj egészsége közötti kapcsolatot.
 
Egy nemrég készült tanulmány során a kutatók állították, hogy a koronavírus miatt kórházba került emberek 75 százalékánál rossz fogászati állapotokat fedeztek fel. Ez annak is köszönhető, hogy a fogászati ​​​​problémákat immár a krónikus egészségi állapotok közé sorolják, amelyek hajlamossá teszik az embert arra, hogy elkapja a vírusfertőzést.
 
Vannak látható tünetek – ezek megjelennek a szájban vagy az ínyen, ha valakinél kialakul a koronavírus és befolyásolja a száj egészségét. Néhány ilyen tünet:
 
-Fájdalom az ínyben
-Láz
-Tartós köhögés
-Extrém fáradtság vagy kimerültség érzés
 
Mellékhatásai is lehetnek annak, ha a koronavírus az ínyre hat. Ilyen a vérrögképződés az ínyben, illetve az állkapocs- vagy fogfájdalom - ami a folyamatos stressz miatt következik be.
 
Az íny fájdalma vagy a fogak rossz állapota kínzó érzés lehet, ami azonnal kezelést igényel. Vagyis, ha elkaptuk a koronavírust és fájdalmat tapasztalunk a szájban vagy az ínyben, tegyünk lépéseket a fájdalom csökkentése érdekében.
 
Érdemes kipróbálni például 400 milligramm ibuprofen bevételét. Hideg borogatási módszert is alkalmazhatunk az arcra, hogy csökkentsük a fájdalmat.
 
Ritka esetekben a Covid-betegnél szájüregi fertőzés is kialakulhat, például szájpenész. Ha ez a helyzet, azonnal forduljunk orvoshoz és szerezzünk be valamilyen gombaellenes gyógyszert, hogy megállítsuk a fogak állapotának romlását.
 
L.A.

 

https://millennium-egeszsegkozpont.hu/

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.