2019. 10. 01. - 11:00

Különösen időseknél kritikus a száj és a fog egészsége

Különösen időseknél kritikus a száj és a fog egészsége

Eddig sem volt titok a szakemberek számára, hogy a száj- és a fogegészség az általános egészségünkre is hatással van. Ez azonban most sokszorosan megerősítést nyert.

A fogak és a szájápolás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni – emelik ki a kutatók, akik most új bizonyítékot találtak arra, hogy a száj és a fogak egészsége nagymértékben hozzájárul az általános jó közérzethez és egészséghez.
 
Az American Geriatrics Society szaklapban megjelentetett új tanulmány rámutatott, hogy a fogszuvasodás jelenléte kétszer nagyobb az idős felnőttek körében, mint a fiatalabbakéban.
 
Fogászati ​​és orvosi szakértők azt sugallják: az idős embereknek ébernek kell lenniük a szájüregük állapotát illetően, mivel ez az általános egészség kritikus alkotóeleme.
 
Az idősebb embereknek érdemes rendszeres száj- és fogtisztításon részt venni
Az idősebb embereknek érdemes rendszeres száj- és fogtisztításon részt venni
 
A szaklapban közzétett cikkben a szerzők az idősebb felnőttek rossz szájhigiéniájából adódó lehetséges komplikációkat körvonalazták, s kiemelték valamennyi egészségügyi szakember szerepét abban, hogy a megfelelő szájhigiéniát az emberek fenntartsák.
 
„Minden egészségügyi szakembernek törekednie kell az idősebb betegek jó szájhigiénéjének elősegítésére – hangsúlyozta dr. Patrick Coll, az UConn Egészségügyi Iskola családorvos professzora. – Szájvizsgálatot sem ártana tartani évente az emberek hogylétét ellenőrző látogatások alkalmával, különösen, ha rendszeres fogászati ​​ellátásban részesülnek.”
 
Az erre való igény ugyanis egyértelmű: a szuvasodás jelenléte kétszer akkora az idősebb emberek körében, mint a fiatalabbak esetében.
 
A periodontitis gyakorisága – amely súlyos, a lágy szöveteket károsító ínyfertőzés, rongálja a fogakat támasztó csontokat is – igencsak megnő a kor előrehaladtával. Az idősebb emberek 64 százaléka küzd periodontitisszal csak az Egyesült Államokban.
 
Ismert tény, hogy a fogak és támasztó struktúráik megváltoztatása baktériumok jelenlétét eredményezi, melyek a szuvasodásból származnak és bekerülnek a véráramba. Ezáltal fertőzések jelentkezhetnek a szervezet egyéb részein is, melyeknek látszólag semmi közük a szájhigiéniához.
 
A rossz szájhigiéniával bíró embereknél még egy fogmosás is azt érheti el, hogy a baktériumok bekerülnek a véráramba, s potenciálisan ízületi- és szívbillentyű-fertőzéseket okozhatnak.
 
A megfelelő szájhigiénia, a fluorid használata és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés híján az idősebb felnőttek jóval hajlamosabbak a szájüreg károsodására és a fertőzés terjedésére a környező szövetekben.
 
A fogak elvesztése természetesen befolyásolhatja az ember rágóképességét, ami alultápláltsághoz vezethet.
 
A krónikus szájüregi fertőzés a szívbetegségek ismert kockázati tényezője, s ez a fertőzés a mesterséges ízületekre és endokardiális implantátumokra is átterjedhet.
 
A szakemberek azt javasolják, hogy minden idősebb ember végeztessen lehetőleg évente, kétévente fogtisztítást, melyet a dentálhigiénikus végez. A száj egészségének felmérését pedig végeztesse el fogorvosával.
 
László Adrienn

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.