2021. 09. 28. - 10:35

Légfüggönnyel lehetnek biztonságosabbak a fogászati eljárások

Légfüggönnyel lehetnek biztonságosabbak a fogászati eljárások

Új eszközt fejlesztettek ki a kutatók, melynek célja, hogy a fogászati kezelések során keletkező aeroszolok kevésbé terjedhessenek.

Komoly újítások jöhetnek a jövőben a fogászati eljárások területén. A szingapúri Nemzeti Fogászati ​​Kutatóintézet (NDRIS) kutatói új eszközt fejlesztettek ki, melynek célja a fogászati ​​beavatkozások során keletkező aeroszolok terjedésének korlátozása - csökkentve ezzel a koronavírus- keresztfertőzés kockázatát a fogászati ​​környezetben.
 
Az Aeroshield nevű újítás lényege, hogy légfüggöny-technológiát alkalmazva léggátat hoz létre, elkülönítve így a beteg szájában keletkező aeroszolokat a fogorvostól.
 
Az eszközt a fogorvosok biztonsága érdekében fejlesztették ki.
 
Mivel a fogászok és asszisztenseik közvetlenül a betegek szája közelében dolgoznak és számos aeroszol-képző eljárást végeznek, általában nagy a SARS-CoV-2 vírus kockázata - amely koronavírust okoz a keresztfertőzés révén.
 
Biztonságosabbak lehetnek a fogászati eljárások az Aeroshield-el - Fotó: singhealthdukenus.com.sg
Biztonságosabbak lehetnek a fogászati eljárások az Aeroshield-el - Fotó: singhealthdukenus.com.sg
 
A kutatók korábban kiderítették, hogy a szennyezett aeroszolok vízszintesen 1 métert, függőlegesen fél métert haladhatnak. A 2020-as tanulmány 30 ország 669 fogorvosa körében végzett felmérést, melyből kiderült: a válaszadók 87 százaléka félt, hogy a fogászati ​​beavatkozások miatt koronavírussal fertőződik meg, 66 százaléka be akarta zárni a fogorvosi praxisát, míg 92 százalékuk attól tartott, hogy a fertőzést hazaviszi a családjába.
 
Mivel az Aeroshield lényegesen csökkenti az aeroszolos szennyeződés mennyiségét, még a cseppeken keresztül terjedő egyéb betegségek esetében is, a páciensek nagyobb biztonsággal férhetnek hozzá a fogászati ​​ellátáshoz, míg a fogorvosoknak nagyobb esélyük van fenntartani rendelésüket - mondta Goh Bee Tin klinikai docens, az Aeroshield projekt vezető kutatója és az NDRIS igazgatója.
 
A kutatók a légfüggöny ötletét hasznosították újra - az Aeroshield praktikus, könnyen felállítható és kezelhető. Plug-and-play rendszert alkalmaz, így a fogorvosok egyszerűen csatlakoztathatják a fogászati ​​székhez és a légkompresszor kimenetéhez.
 
Elegáns és funkcionális kialakítású, s anélkül alkalmazható, hogy módosítani kellene a meglévő fogászati ​​szoba berendezéseit. Nem igényel mozgó belső alkatrészeket és fogyóeszközöket.
 
A légfüggönyök afféle légsugárként képez akadályt, hogy meggátolja a szomszédos környezetek közötti szennyeződést fizikai szerkezet használata nélkül.
 
Ez biztosítja, hogy a klinikai munkafolyamatot ne kelljen megszakítani és a felhasználók sem tapasztalnak kellemetlenséget.
 
A keletkező aeroszolokat a légfüggöny átirányítja és eltávolítja egy nagy térfogatú evakuátorral, melyet jelenleg már használnak a rutin fogászati ​​gyakorlatban.
 
Ezek után egy egyszerű törlés elegendő a fogászati ​​szoba fertőtlenítéséhez, a meglévő fertőzésmegelőzési- és szabályozási gyakorlatnak megfelelően.
 
A fogászaton kívül egyébként az Aeroshield más területeken is alkalmazható, olyan orvosi rendelőkben, ahol nagy a veszélye az aeroszol expozíciónak – ilyen a szemészet, a fül-orr-gégészet és az aneszteziológia is.
 
Fotó: singhealthdukenus.com.sg
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.