2021. 02. 25. - 10:35

Lehelet - Hogyan kezeljük a „maszkos szájat”?

Lehelet - Hogyan kezeljük a „maszkos szájat”?

A maszk viselése rengeteget tesz azért, hogy az orrból és szájból érkező cseppekkel ne fertőzzünk meg másokat, ha betegek vagyunk. Azonban a maszkviselés a szájszagra is felhívja figyelmünket.

A koronavírus járvány óta a maszk az egyik legnagyobb segítség abban, hogy az emberek gátolják a szájukon, orrukon kijutó cseppek mennyiségét – amelyekkel, ha betegek, megfertőzhetnek másokat.
 
Sokan szembesültek azonban azzal, hogy az arcmaszk viselésével szájszaguk is nyilvánvalóvá válik. Az emberek 50 százaléka küzd rossz lehelettel (halitosis).
 
A maszk viselése előidézheti, hogy a nyál és a nedves levegő rászáradjon a maszkra, amely meglehetősen kellemetlen szagot áraszt. Az emberek jó része szájon keresztül lélegzik a maszkban is, amely szárazságot és szájszagot okoz, sőt, a fogszuvasodás esélyét is növeli.
 
A szájszag a maszkviseléskor nyilvánvalóvá válik - tegyünk ellene!
A szájszag a maszkviseléskor nyilvánvalóvá válik - tegyünk ellene!
 
Nem tanácsos tehát elfeledkezni a megfelelő szájhigiéniáról otthonunkban, hogy szánk egészséges legyen, a szagokat pedig lecsökkentsük, amelyek a maszkos szájból erednek.
 
Ennek érdekében az alábbi teendők is fontosak.
 
-Mossuk meg a nyelvünket is és használjunk jónevű szájöblítőt
 
-Nézzük meg, mit eszünk, mert hozzájárulhat a rossz lehelethez
 
-Ellenőrizzük le, nem okozhat-e valamely gyógyszerünk szájszárazságot, nem járulhat-e hozzá a kellemetlen szájszaghoz
 
-Igyunk elég vizet, hogy szervezetünk és szánk is hidratált maradjon, s nézzünk utána, milyen termékeket alkalmazhatunk szájszárazság ellen
 
-Tegyük le a cigarettát, ha úgy érezzük, hozzájárulhat a kellemetlen szaghoz és fokozhatja a szájproblémákat
 
-A maszkot mindig tartsuk tisztán, használjuk frissen mosva
 
-A szagokat kiváltó ínyproblémák kezelése érdekében konzultáljunk fogorvosunkkal és találjunk megoldást problémánkra
 
A száj és a fogak egészsége éppúgy kritikus fontosságú mentális, mint fizikai egészségünk szempontjából. Tegyünk hát meg mindent annak érdekében, hogy jó állapotban legyen!
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.