2019. 02. 05. - 10:20

Lehet a fogkrém túl sok?

Lehet a fogkrém túl sok?

Túlságosan nagy mennyiségű fogkrémet használnak a gyerekek manapság a fogmosáshoz? Egy amerikai felmérés megkongatta a vészharangot, mivel a túl sok fluorid aggodalomra adhat okot.

A fogkrém is lehet túl sok: a gyermekek napjainkban hajlamosak nagyobb mennyiséget nyomni belőle a fogkeféjükre, mint amennyire szükség lenne – állapította meg az amerikai Betegség Ellenőrzési- és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention - CDC). Mindez azért aggasztó, mert a túlságosan sok fluorid nem jó, s számos gyermek lenyeli egy részét.
 
A CDC jelentést adott ki azt követően, hogy felmérést készített 3-15 év közötti gyermekek és szüleik szokásairól. Kiderült, hogy a 3 és 6 esztendő közötti kicsik 40 százaléka több fogkrémet használ egy-egy fogmosás alkalmával, mint a javasolt mennyiség.
 
Ennek a korosztálynak egy borsó nagyságú fogkrém adag lenne szükséges, míg a 3 év alattiaknak egy rizs méretű is elég.
 
A felmérés kimutatta, hogy a 3 és 6 év közöttieknek csupán a 12 százaléka alkalmazott kisebb mennyiséget, mint egy borsó, 49, 2 százalékuk éppen ekkorát. Az óvodások ebben a korban a javasolt mennyiség felét használták (20,6 százalék), illetve teljesen betöltötték a fogkrémmel a fogkefét (17,8 százalék).
 
A kisgyermekek hajlamosak túl sok fogkrémet használni
A kisgyermekek hajlamosak túl sok fogkrémet használni
 
A CDC kiemelte, hogy a gyermekek és tinédzserek 60 százaléka a fogkefe sörtéinek teljes hosszára ken krémet.  Kiderült azonban az is, hogy a 3 és 15 év közötti csemeték csupán napi egyszer mosnak fogat, annak ellenére, hogy a javasolt gyakoriság igen régóta napi 2 alkalom.
 
De mi lehet a gond a fogkrémmel?
 
A fogkrém túlzásba vitt használata károsíthatja a fogzománcot. A felesleges fluorid, amelyet a gyermekek lenyelnek a krémmel, ún. fogászati ​​fluorózishoz vezethet – ez rongálhatja a fejlődő fogakat és fehér foltokat, elszíneződést válthat ki.
 
A jelentés egyébként 2013 és 2016 között, 5.157 gyermek bevonásával készült.
 
Jelenleg Amerikában a szakemberek 2 éves kortól javasolják a fogak rendszeres mosását, de a fogkrémmel történő áttisztítás már a gyermek 6 hónapos korától ajánlott – amikor a fogak elkezdenek kibújni.
 
A jelentés szerint a babák 80 százalékánál 1 éves kor után kezdődik a fogmosás. Már csak ezért sem árt vigyázni és megfelelő mennyiségű fogkrémet használni – a fluorid lenyelése ugyanis a tartós fogakon is elszíneződést és károsodást okozhat.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.