2022. 04. 19. - 09:10

Lehet a koronavírus jele a nyelv fehér bevonata?

Lehet a koronavírus jele a nyelv fehér bevonata?

A szájban, pontosabban a nyelven megjelenő fehér bevonat számos okból kialakulhat. A koronavírussal csak némileg állhat összefüggésben. Lássuk, hogyan.

Mivel a koronavírus a szájat és a fogak egészségét is érintheti, felmerülhet a kérdés bennünk, vajon bizonyos – nem általános – tüneteket nem a Covid válthatott-e ki.
 
A koronavírust okozó SARS-CoV-2 vírus az ACE2 nevű receptoron keresztül bekerülhet a véráramba. Ez a receptor olyan, mint egy ajtó, beengedi a vírust a sejtekbe.
 
Mivel ACE2 receptorral rendelkező sejt a szájban, a nyelven és az ínyben nagy mennyiségben megtalálható – tehát ha valaki kevésbé ápolja jól a fogait és a száját, több ACE2 receptor lesz nála, s nagyobb eséllyel „tolakodhat be” a koronavírus a szájába.
 
A SARS-CoV-2 vírus hat az immunrendszerre és hajlamosabbá tehet egy másik fertőzésre
A SARS-CoV-2 vírus hat az immunrendszerre és hajlamosabbá tehet egy másik fertőzésre
 
A fehéres bevonat is ennek a jele?
 
A nyelven kialakuló fehéres bevonat számos okból jelentkezhet. A szájüregi candidiasis avagy a szájpenész például kiválthat fehér lerakódást a nyelven.
 
Míg a koronavírus nem okoz szájpenészt, a SARS-CoV-2 vírus hatással van az immunrendszerre. Ez sebezhetőbbé teheti az embert egy másik fertőzésre, például a penészre.
 
A torkon és a nyelven lévő fehér foltok vagy bevonat mellett a szájpenész alábbi tüneteit is tapasztalhatjuk.
 
-repedés a száj oldalán
-kellemetlen érzés evés közben
 
-ízérzés elvesztése
-nyelési problémák
 
-fájó nyelv
 
Az orvos helyi gyógyszereket vagy pirulákat írhat fel a penészt okozó gomba leküzdésére.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.