2018. 10. 25. - 10:10

Lenullázzák a vérnyomás-gyógyszer hatását a rossz fogak

Lenullázzák a vérnyomás-gyógyszer hatását a rossz fogak

Egészségesnek szeretnénk tudni a szívünket? Ne felejtsük rendszeresen mosni őket és a fogselymezésről se feledkezzünk meg.

Szeretnénk, ha szívünk egészséges maradna? Kutatók szerint sokat tehetünk érte azzal, ha törődünk ínyünk megfelelő állapotával és nincsenek szuvas fogaink. A szív egészségének legolcsóbb és leghatékonyabb módja az, ha a fogak is kielégítő állapotban vannak. Fontos a gyakori fogmosás és fogselymezés.
 
Egy közelmúltban végzett tanulmány rámutat arra, hogy a megfelelő szájhigiénia kulcsfontosságú a szív egészségének fenntartásához. Mindez ugyanis csökkenti a vérnyomást és azok, akik ügyelnek minderre, vérnyomásgyógyszereikből is jobban profitálnak.
 
A magas vérnyomással küzdő, gyulladt ínnyel rendelkező pácienseknél 20 százalékkal kisebb a valószínűsége annak, hogy vérnyomásuk az egészséges tartományban marad – azokkal szemben, akiknek nincsenek száj- és fogproblémáik.
 
Akik fogászati gondokkal küzdenek, azoknak a vérnyomásuk is magasabb
Akik fogászati gondokkal küzdenek, azoknak a vérnyomásuk is magasabb
 
Az olasz Aquilai Egyetem kutatócsoportja szerint felfedezéseik rámutatnak: az ínybetegséggel rendelkezőknek gyakran kell ellenőriztetniük vérnyomásukat, s azok, akik magas vérnyomással élnek, mindenképp profitálhatnak a rutin fogorvosi ellátásból.
 
A magas vérnyomás növeli a szívroham, a stroke és a vesebetegség esélyét is. Csendes gyilkosnak is nevezik, mivel számos ember egyáltalán nem tud róla, hogy vérnyomás-gondja van. A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője.
 
Az amerikai adatok meglehetősen ijesztőek: kb. 75 millió ember szenved magas vérnyomásban az országban, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Hatóság (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) szerint az emberek csupán 54 százaléka kezelteti a magas vérnyomását – gyógyszerrel, étrend-váltással, mozgással.
 
A tanulmányba a kutatók több mint 11.700 amerikai alanyt vontak be, akik a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérés részesei voltak 2009 és 2014 között. Ezeket az embereket fogászati szempontból is ellenőrizték. Közel 4.100 embernél azonosítottak magas vérnyomást, kb. 88 százalékuk szedett gyógyszert állapotára és 11 százalékuk nem.
 
A kutatók megállapították: azok az emberek, akiknek volt fogászati betegségük, 20 százalékkal kevésbé estek az egészséges tartományba a vérnyomásukat tekintve, összevetve őket azokkal, akiknek fogaik egészségesek voltak.
 
Mi több, azok a páciensek, akiknek nem kezelték a magas vérnyomását, de nem volt ínybetegségük, hasonló vérnyomás-értékekkel bírtak, mint azok, akik már gyógyszert szedtek állapotukra.
 
Vagyis, egyértelműen az látszik, hogy a rossz szájhigiénia, a nem egészséges íny és fogak lenullázzák a magas vérnyomásra szedett gyógyszer hatását.
 
Érdemes nagyon odafigyelni a fogainkra!
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.