2022. 03. 08. - 09:45

Magas vérnyomással járhatnak egyes szájbaktériumok

Magas vérnyomással járhatnak egyes szájbaktériumok

Bizonyos szájbaktériumok jelenléte összefüggésbe hozható a magas vérnyomás kialakulásával posztmenopauzás nőknél – állapította meg egy új tanulmány.

A menopauza utáni időszakban levő hölgyeknél kapcsolatba hozható egymással egyes szájbaktériumok jelenléte és a magas vérnyomás jelentkezése. Erre a következtetésre jutott egy új tanulmány, melyet a Journal of the American Heart Association szaklap közölt.
 
A magas vérnyomást jellemzően két méréssel állapítják meg: ha a szisztolés vérnyomás (a szívdobbanáskor nyomást mérő, felső szám) 130 Hgmm vagy magasabb, illetve ha a diasztolés vérnyomás (a szívverések közötti nyomást jelző, alsó szám) 80 Hgmm vagy ennél magasabb.
 
Noha korábbi kutatások már mutatták: a vérnyomás általában magasabb a meglévő parodontális betegségben szenvedő embereknél, mint azoknál, akiknek nincs ilyen problémája, a kutatók szerint ez a tanulmány az első, amely prospektívan vizsgálja a szájbaktériumok és a kialakuló magas vérnyomás közötti összefüggést.
 
Magas vérnyomással járhatnak egyes szájbaktériumok a posztmenopauzás nőknél
Magas vérnyomással járhatnak egyes szájbaktériumok a posztmenopauzás nőknél
 
„Mivel a parodontális betegség és a magas vérnyomás különösen az idősebb felnőtteknél elterjedt, amennyiben sikerül megállapítani a kapcsolatot a szájbaktériumok és a magas vérnyomás kockázata között, lehetőség nyílhat a magas vérnyomás megelőzésének fokozására nagyobb mértékű, célzott szájápolással” - mondta Michael J. LaMonte, Ph.D., M.P.H, a tanulmány egyik vezető szerzője, aki a Buffalo Egyetem epidemiológiai kutató professzora a New York Állami Egyetemen, valamint a Women's Health Initiative klinikai központjának társkutatója.
 
A kutatók 1.215 posztmenopauzás időszakban levő nő adatait értékelték ki, 1997 és 2001 között, átlagéletkoruk 63 év volt, amikor a tanulmány indult.  
 
A vizsgálatba törénő belépéskor a kutatók feljegyezték a vérnyomást és gyűjtöttek lepedéket az íny alatti részről, ahol véleményük szerint az egyes baktériumok egészségesen tartják az íny és a fogak szerkezetét, mások azonban íny- és fogágybetegséget okoznak. Rögzítették a gyógyszerhasználatot, valamint az orvosi és életmódbeli történéseket is, hogy felmérjék, van-e kapcsolat az orális baktériumok és az idősebb nők magas vérnyomása között.
 
A vizsgálatba való belépéskor a résztvevők nagyjából 35 százalékának normálisnak bizonyult a vérnyomása: 120/80 Hgmm alatti érték, vérnyomáscsökkentő kezelés nélkül. A résztvevők közel 24 százalékának a vérnyomása azonban emelkedett volt: 120/80 Hgmm feletti érték gyógyszerhasználat nélkül. A résztvevők körülbelül 40 százalékát sorolták olyan kategóriába, akiknél diagnosztizálták és gyógyszerrel kezelték a magas vérnyomást.
 
A kutatók 245 egyedi baktériumtörzset azonosítottak a plakkmintákban. A vizsgálat kezdetén magas vérnyomásban nem szenvedő, illetve magas vérnyomással nem kezelt nők közel egyharmadánál diagnosztizáltak magas vérnyomást a nyomonkövetési időszakban, ami átlagosan 10 év volt.
 
Az elemzés az alábbiakat állapította meg.
 
-Tíz baktérium esetében 10-16 százalékkal magasabb volt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata
 
-Öt másik baktériumfajtával 9-18 százakékkal alacsonyabbnak tűnt a magas vérnyomás rizikója.
 
Ezek az eredmények konzisztensek voltak még a magas vérnyomás kialakulását befolyásoló demográfiai, klinikai és életmódbeli tényezők – ilyen az idősebb kor, a magas koleszterinszint kezelése, étrend és dohányzás - figyelembevételét követően is.
 
A szakemberek elemezték ugyanannak a 15 baktériumnak a lehetséges összefüggéseit a magas vérnyomás kockázatával az alcsoportok között, összehasonlítva a 65 évnél fiatalabb nőket a 65 évnél idősebb nőkkel; dohányosokat a nemdohányzókkal; a normál és az emelkedett vérnyomásúakat a vizsgálat kezdetén, de egyéb összehasonlításokat is végeztek. Az eredmények konzisztensek maradtak az összevetett csoportok között.
 
Az eredmények különösen fontosak a posztmenopauzás nők esetében. LaMonte szerint ugyanis a magas vérnyomás gyakoribb az idősebb nőknél, mint a velük egykorú férfiaknál.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.