2022. 08. 18. - 10:35

Magas vérnyomást is kideríthet egy fogorvosi látogatás

Magas vérnyomást is kideríthet egy fogorvosi látogatás

A fogorvosnál olyan egészségügyi állapotokra derülhet fény, amelyeknek semmi közük a fogakhoz. Magas vérnyomás, diabétesz, koronavírus, sőt HIV is van a listán.

Meghökkentőnek tűnhet, de egy látogatás során a fogorvosi rendelőben nem csupán arról bizonyosodhatunk meg, hogy szuvas-e valamelyik fogunk.
 
Bepillantást nyújthat a szív és agy egészségébe is.
 
Becslések szerint egy fogászati áttekintés több mint 100 betegség tüneteit mutathatja ki a szájból. Ilyen például a fogágybetegség, amely a fogakat alátámasztó és körülvevő fogíny és csont fertőzéseiből és gyulladásából ered – ez a probléma gyakrabban fordul elő és súlyosabb is lehet a cukorbetegeknél.
 
Más esetekben a vényköteles gyógyszerek befolyásolhatják a szájat. Például egyes magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek duzzadt, gyulladt fogínyt okozhatnak.
 
„Számos szisztémás betegséget tapasztalunk szájüregi jelekkel és tünetekkel” – hívta fel a figyelmet dr. Jennifer Perkins, a Kaliforniai Egyetem San Francisco-i Fogorvosi Karának klinikai oktatásért felelős igazgatója. Perkins számos kurzuson tanít, amelyek a betegek egészségügyi történetének értékelésére és nyomon követésére összpontosítanak.
 
Magas vérnyomást is kideríthet egy fogorvosi látogatás
Magas vérnyomást is kideríthet egy fogorvosi látogatás
 
A fogorvosok képesek lehetnek figyelmeztetni a pácienst általános egészségi állapotáról, még mielőtt elkezdenének alaposabban körülnézni a szájában. A fogorvosi vizsgálat során néha fontos orvosi eredményekre bukkannak a szakemberek – mondta Perkins.
 
Az UCSF oktatóival együtt dolgozó hallgatók minden nap olyan tüneteket vagy aggodalomra okot adó dolgokat tapasztalnak a betegeknél, amelyek miatt szükség lehet arra, hogy beutalják őket egy egészségügyi szakemberhez.
 
A legjobb példák erre az alábbiak.
 
Magas vérnyomás
 
A vérnyomást meg lehet mérni egy tisztítás vagy egy helyi érzéstelenítést igénylő fogászati ​​beavatkozás előtt – mutatott rá Perkins. A legtöbb fogorvosi rendelő megkéri az első alkalommal látogatókat, hogy töltsenek ki kórtörténeti űrlapokat, amelyeket rendszeresen frissítenek, hasonlóan ahhoz, ahogy az orvosi rendelőkben szokás.
 
Minden alkalom, amikor a páciens az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatba lép, egy újabb lehetőség a megelőzésre, a magas vérnyomás pedig egy olyan állapot klasszikus példája, ahol ez mindent megváltoztathat" - mondta dr. Dhruv Satish Kazi, a Boston-i Harvard Egészségügyi Iskola egyetemi docense. Hozzátette: számos fogászati ​​klinika ellenőrzi majd a vérnyomást, így azonosítani tudják azokat a pácienseket, akiknek kapcsolatba kell lépniük egy szakemberrel.
 
Dr. Kazi megjegyezte, a fogorvosi rendelők kapcsolati pontként szolgálhatnak más szolgáltatások számára, különösen az alacsonyabb jövedelmű embereknek vagy a vidéki területek lakosainak, ahol nem biztos, hogy kellő mennyiségű egészségügyi szakember dolgozik.
 
A már magas vérnyomással diagnosztizált betegeknél szájszárazságot válthatnak ki az egyes hipertóniás gyógyszerek.
 
Ha a nyálmirigyek nem termelnek elegendő nyálat ahhoz, hogy nedvesen tartsák a szájat, a fogszuvasodás felgyorsul - mivel a nyál véd a szuvasodás ellen. Perkins szerint ezekben az esetekben a fogorvosok a páciens egészségügyi szakembereivel együttműködve kezelik a mellékhatásokat.
 
A cikket a diabétesszel folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.